Sałatka z kwiatami i borówkami amerykańskimi

    Sałatka z kwiatami i borówkami amerykańskimi

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta letnia sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. To połączenie jadalnych kwiatów, liści sałaty, kiełków lucerny oraz świeżych soczystych jagód. Jadalne kwiaty można kupić na bazarze albo w sklepie ze zdrową żywością, można je również zerwać w ogrodzie – trzeba tylko wybrać te, które na pewno nie zostały spryskane pestycydami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • liście 1 małej sałaty liść dębu, porwane na kawałki
    • 85 g rukoli
    • 85 g kiełków lucerny
    • 100 g borówek amerykańskich
    • 30 g kwiatów jadalnych, na przykład: nasturcji, ogórecznika, fiołków bądź bratków oraz kwiatów ziół, takich jak szałwia i rozmaryn
    • Sos musztardowo-miodowy
    • 2 łyżki oleju z pestek winogron
    • sok z 1 małej cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Przygotować sos. Wymieszać w dużej płytkiej salaterce olej z sokiem cytryny, musztardą, miodem oraz solą i pieprzem.
    2. Dodać liście sałaty oraz rukoli, wymieszać. Posypać sałatkę kiełkami lucerny i borówkami. Na wierzchu ułożyć kwiaty i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis