Linguine z krabami

    Linguine z krabami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta fantastyczna potrawa wręcz kipi kolorami i aromatami świeżych ziół, cytryny i pikantnego chili, które dobrze komponują się ze słodkawym smakiem kraba i makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 350 g makaronu linguine
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • ½ ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 25 g listków kopru włoskiego, posiekanych
    • 20 g szczypiorku, posiekanego
    • 200 g świeżego mięsa kraba
    • 100 g rukoli
    • cząstki cytryny do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć pomidorki w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną do góry. Posypać obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skropić oliwą. Opiekać przez 4-5 minut, żeby się przyrumieniły, ale pozostały jędrne. Wyłączyć grzałkę i pozostawić w opiekaczu, żeby nie wystygły.
    2. Makaron gotować w osolonej wodzie przez 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    3. Wymieszać chili z ogórkiem, skórką z cytryny, koprem włoskim i szczypiorkiem w dużej salaterce. Dodać mięso kraba i lekko wymieszać.
    4. Odlać makaron, wrzucić do sosu krabowego i wymieszać. Dodać pomidorki wraz z sosem, który z nich wyciekł oraz rukolę. Lekko wymieszać, starając się nie rozgnieść pomidorków. Podawać natychmiast, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia na makaron.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast mięsa kraba można użyć rozdrobnionej wędzonej makreli, kawałków wędzonego łososia lub ugotowanych, obranych krewetek. * • Świeże mięso z kraba można zastąpić odsączonym mięsem kraba z 2 puszek po 150 g. * • Aby danie to było ostrzejsze, można dodać jeszcze papryczkę chili.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis