Niemiecka babka z rumem

    Niemiecka babka z rumem

    3polubienia
    13godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zawsze piekę ten wspaniały przysmak na Boże Narodzenie. Pieczenie babki rumowej stało się już naszą rodzinną tradycją.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 145 g (1 szklanka) suszonych porzeczek
    • 3 łyżki rumu
    • 235 ml (1 szklanka) ajerkoniaku
    • 480 g (3,5 szklanki) mąki chlebowej, podzielonej na dwie części
    • 2,5 łyżeczki drożdży instant
    • 100 g (0,5 szklanki) cukru
    • 225 g masła
    • 3 jajka
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 25 g (0,25 szklanki) migdałów, posiekanych
    • 2 łyżki cukru pudru, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 13godz.20min. 

    1. Namoczyć rodzynki w rumie i pozostawić na noc.
    2. W rondlu doprowadzić ajerkoniak do wrzenia. Przelać do dużej miski i dodać 1,5 szklanki mąki chlebowej. Mieszać do uzyskania gładkiej masy i ostudzić mieszaninę do 43°C - ma być ciepła w dotyku. Dodać drożdże i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić ciasto do wyrośnięcia (urośnie dwukrotnie) na 20 do 30 minut.
    3. W misce utrzeć cukier i masło na gładką masę. Stale mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać sól i cynamon. Wlać mieszaninę jajeczną do ciasta i wymieszać, aż będzie gładkie. Stopniowo dodawać pozostałe 2 szklanki mąki chlebowej i mieszać jeszcze przez 3 minuty. Ciasto będzie bardzo lepkie. Dodać porzeczki, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
    4. Lekko nasmarować tłuszczem formę do babki z kominkiem. Posypać dno formy posiekanymi migdałami. Ostrożnie wlać ciasto i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1 do 1,5 godziny, żeby ciasto powiększyło swoją objętość dwukrotnie.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
    6. Piec babkę w nagrzanym piekarniku od 30 do 35 minut, aż będzie złocistobrązowa (postukana od spodu będzie wydawać głuchy dźwięk). Odwróć babkę na metalową podstawkę, aby wystygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis