Lekkie purée ziemniaczane

    Lekkie purée ziemniaczane

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To proste do przyrządzenia purée zawdzięcza aromat listkom laurowym. Zamiast masła dodajemy oliwę z oliwek extra virgin.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 125 ml mleka
    • 1 liść laurowy
    • 900 g mącznych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wlać mleko do rondelka. Dodać liść laurowy i szczyptę soli. Podgrzewać powoli, aż osiągnie granicę wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić, by przesiąkło aromatem liścia laurowego.
    2. Włożyć ziemniaki do rondla i zalać wrzątkiem tak, by znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
    3. Odlać ziemniaki, potrząsając cedzakiem lub sitkiem, by starannie odsączyć je z wody. Przełożyć z powrotem do rondla. Wyjąć z mleka liść laurowy i zalać ziemniaki.
    4. Utłuc jednolite purée. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Podawać natychmiast.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować purée z dodatkiem pietruszki, nie należy dodawać liścia laurowego. Drobno posiekać 55 g natki pietruszki (lub mniej) i dodać do purée wraz z oliwą. * • Purée koperkowo-cytrynowe to doskonały dodatek do dań z ryb i drobiu. Liść laurowy należy zastąpić w nim skórką drobno otartą z ½ cytryny. Nie odcedzać skórki z mleka. Dodać 4 łyżki drobno posiekanego, świeżego koperku do utłuczonych ziemniaków wraz z solą i pieprzem. * • Aby przyrządzić purée o smaku czosnkowym, należy zastąpić listek laurowy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Odcedzić mleko do ziemniaków i utłuc. * • Kardamonowe purée z batatów doskonale smakuje z pieczonym drobiem i mięsem, a szczególnie wieprzowiną. Zalać wrzątkiem 450 g batatów pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm. Dodać liść laurowy oraz 2 zmiażdżone strączki zielonego kardamonu. Gotować 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odlać, zachowując 3 łyżki wywaru, usunąć liść laurowy i kardamon. Utłuc z zachowanym wywarem na jednolite purée, a na koniec dodać nieco mielonej gałki muszkatołowej oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis