Lasagne z serem, szpinakiem i pesto

    Lasagne z serem, szpinakiem i pesto

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeży makaron szybko się zapieka. W tej wegetariańskiej lasagne przełożymy go świeżym szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi cherry i zapieczemy pod warstwą miękkiego sera koziego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g młodych listków szpinaku
    • 250 g miękkiego koziego sera
    • 200 g chudego białego sera
    • 1 łyżka sosu pesto
    • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • 225 g świeżego makaronu lasagne, około 9 płatów
    • 350 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 125 ml chudego mleka
    • 50 g rozdrobnionego miąższu bułki
    • 15 g parmezanu, świeżo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć szpinak do dużego rondla bez wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przełożyć szpinak do durszlaka, by odsączyć go z wody, ale nie wyciskać. Zachować 2 łyżki wody, która z niego wycieknie.
    2. Włożyć oba sery do dużej miski i utrzeć. Wyjąć połowę i odłożyć. Dodać pesto i wodę ze szpinaku do sera w misce. Utrzeć na gładką masę. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    3. Ułożyć płaty lasagne w brytfannie i zalać wrzątkiem, by lekko je zakrył. Odstawić na 5 minut, by makaron zmiękł, odlać.
    4. Ułożyć 1/3 masy szpinakowej na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 × 18 × 8 cm. Położyć na niej 1/3 pomidorków w jednej warstwie i przykryć makaronem. Rozsmarować na wierzchu połowę pozostałej masy szpinakowej. Ułożyć na niej połowę pomidorków i przykryć makaronem. Nałożyć resztę masy szpinakowej i pomidorków, przykryć ostatnią warstwąmakaronu.
    5. Utrzeć resztę sera z jajkiem, mlekiem, solą i pieprzem. Polać lasagne sosem, posypać pokruszoną bułką wymieszaną z parmezanem. Piec przez 25 minut, aż wierzch zetnie się lekko i przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis