Lasagne z łososiem i szparagami

    Lasagne z łososiem i szparagami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nawet do często przyrządzanych dań warto co pewien czas wprowadzać zmiany. Płaty makaronowe przełóżmy łososiem i posiekanymi szparagami w lekkim sosie cytrynowo-ziołowym. Warto przyrządzić to danie w czasie sezonu na szparagi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g filetu z łososia bez skóry
    • 450 ml wywaru rybnego
    • mały pęczek świeżego koperku
    • 6 ziaren czarnego pieprzu
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 750 g świeżych szparagów
    • 25 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 300 ml chudego mleka
    • 3 łyżki śmietanki 18%
    • 300 g świeżego makaronu lasagne, około 12 płatów
    • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć łososia do płytkiego naczynia, w którym zmieści się w jednej warstwie. Wlać wywar i sok cytrynowy. Dodać gałązki koperku (listki zachować do sosu) i ziarenka pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Wyjąć rybę z wywaru, a kiedy przestygnie, podzielić na duże kawałki. Przecedzić wywar i odstawić, a gałązki koperku i pieprz wyrzucić.
    2. Gotować szparagi na parze przez 3 minuty, aż lekko zmiękną. Odkroić główki i zachować, a resztę grubo posiekać.
    3. Roztopić masło na sos w średnim rondlu. Dodać mąkę i mieszać, stopniowo dodając zachowany wywar i mleko. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Sos powinien być dość rzadki i jednolity. Podgrzewać jeszcze minutę na małym ogniu, zestawić z palnika. Dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, śmietankę oraz sól i pieprz. Wrzucić łososia i posiekane szparagi.
    4. Ułożyć 3 płaty lasagne na dnie nasmarowanej formy lub płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności około 1,5 litra. Przykryć jedną trzecią nadzienia rybnego. Ułożyć jeszcze 3 warstwy makaronu rozdzielone warstwami nadzienia. Na wierzchu położyć zachowane główki szparagów i lekko przycisnąć lasagne na całej powierzchni, by sos zwilżył górnąwarstwę makaronu.
    5. Przykryć formę nasmarowanątłuszczem foliąaluminiowąlub pokrywkąi piec 30-35 minut, aż potrawa będzie bulgotać. Odkryć, posypać parmezanem i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Inne propozycje

    • Łososia można zastąpić wędzonym łupaczem, a szparagi malutkimi różyczkami brokułów, których nie trzeba wstępnie obgotowywać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis