Komosa ryżowa z grillowanymi bakłażanami

    Komosa ryżowa z grillowanymi bakłażanami

    5polubień
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kwinoa (komosa ryżowa) to pożywna roślina zbożowa z Ameryki Południowej. Jej ziarenka podczas gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Z powodzeniem zastępuje ryż. W tym przepisie została wymieszana z bakłażanami, papryką, pomidorkami koktajlowymi i cebulą z rusztu, a następnie upieczona z plasterkami ostrego sera koziego ułożonymi na wierzchu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g komosy ryżowej
    • 3–4 gałązki świeżego tymianku
    • 1,2 l wywaru z warzyw, najlepiej domowego wyrobu
    • 250 g miniaturowych bakłażanów, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 g pomidorków koktajlowych cherry
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 300 ml soku pomidorowego
    • 150 g okrągłego koziego serka z ziołami, pokrojonego na 8 plasterków
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wsypać komosę na sito i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Wrzucić do rondla z gałązkami tymianku, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Gotować delikatnie pod przykryciem 20 minut, aż ziarna wchłoną cały wywar i zrobią się miękkie.
    2. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową. Posmarować bakłażany, czerwoną paprykę i cebulę oliwą, a potem grillować (w razie potrzeby partiami) 4–5 minut, aż zmiękną i lekko przyrumienią się z obu stron. Przełożyć warzywa na talerz.
    3. Ułożyć na patelni grillowej pomidorki koktajlowe i opiekać je około 2 minut, aż zacznie im pękać skórka. Zdjąć z ognia.
    4. Gdy komosa się ugotuje, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia. Dodać grillowane warzywa, czosnek, sok pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszać.
    5. Ułożyć plasterki koziego sera na komosie z warzywami. Przykryć folią i piec 35 minut, aż warzywa zmiękną. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    Kwinoa ze świeżym tuńczykiem Zamarynować 2 steki (razem ok. 300 g) ze świeżego tuńczyka w łyżce oliwy zmieszanej ze startą skórką cytryny i ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili. Posmarować łyżką oliwy 125 g główek szparagów oraz 2 cukinie, pokrojone w plasterki, i opiekać je po 30 sekund z każdej strony. Opiec pomidorki koktajlowe w sposób podany w przepisie głównym. Steki z tuńczyka opiekać po 2 minuty z każdej strony. Wymieszać w żaroodpornym naczyniu kwinoę z warzywami, czosnkiem oraz sokiem pomidorowym. Podzielić tuńczyka na kawałki i rozłożyć je na kwinoi. Przykryć folią i piec 25 minut.

    Punkty dla zdrowia

    • Kwinoa jest uboga w tłuszcz, a bogata w węglowodany złożone i zawiera więcej białka niż inne zboża. * • Bakłażany są sycące i pożywne, mimo niewielkiej kaloryczności – zaledwie 15 kcal na 100 g masy. * • Kozi ser jest dobrym źródłem białka i wapnia. Ma specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada, ale wiele osób za nim przepada.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło miedzi, witaminy A i witaminy C. Dobre źródło wapnia, żelaza, niacyny, potasu, witaminy B₂oraz cynku. Dość dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₁ i witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis