Kurczak zapiekany z parmezanem

    Kurczak zapiekany z parmezanem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to proste danie w stylu włoskim, przyrządzane z piersi kurczaka zapiekanej z lekkim sosem warzywnym i parmezanem. Podawać z podgrzaną ciabattą lub bagietką do zamaczania w sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 200 g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
    • 1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 450 g podłużnych pomidorów, grubo posiekanych
    • 15 g świeżej bazylii, porwanej na duże kawałki
    • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
    • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić pieczarki i smażyć 3-4 minuty często mieszając, aż zaczną się rumienić.
    2. Wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć 2 minuty, dodać posiekane pomidory, zwiększyć nieco ogień i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień i pozostawić sos, by dusił się powoli 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Ułożyć mięso w jednej warstwie na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego lub brytfanny i polać sosem. Przykryć i piec 25 minut, aż mięso przestanie być surowe.
    4. Rozgrzać opiekacz pod koniec czasu przeznaczonego na pieczenie. Odkryć naczynie i posypać serem. Wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się roztopi, a zapiekanka będzie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis