Kurczak z rusztu

    Kurczak z rusztu

    Zapisz do ulubionych
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ponieważ mięso kurczaka jest dość łagodne w smaku, warto polewać je sosem podczas pieczenia na grillu, aby ten smak wzbogacić. Pomaga to również zapobiec przypalaniu się mięsa, zwłaszcza gdy piecze się nad węglem drzewnym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 udek kurczaka, bez skóry
    • cząstki limonki, do przybrania
    • Sos jamajski
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • ¼ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • starta skórka i sok z 1 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

      Sos jamajki

    1. Podgrzać oliwę w małej patelni na dość małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Posolić.
    2. Wrzucić zawartość patelni do dużej płytkiej miski. Dodać przyprawy, startą skórkę oraz sok z limonki i wymieszać.
    3. Zrobić kilka płytkich nacięć w każdym udku, a następnie wrzucić je do miski. Obtoczyć dokładnie mięso w sosie, wcierając go w nacięcia. Przykryć miskę i marynować w temperaturze pokojowej godzinę lub w lodówce do 24 godzin.
    4. Zapalić węgiel drzewny pod rusztem. Gdy zostaną z niego żarzące się węgle pod warstwą szarego popiołu, wyjąć udka kurczaka z marynaty i opiekać je na ruszcie 20–25 minut, obracając i smarując często sosem, aż mięso upiecze się całkowicie.
    5. Można też rozgrzać opiekacz w piekarniku do dość wysokiej temperatury. Ułożyć udka na kratce brytfanny i opiekać 20–25 minut, często obracając i polewając sosem.
    6. Podawać udka kurczaka na gorąco, przybrane cząstkami limonki.

    Inne sosy do tego kurczaka:

    Amerykański sos barbecue: usmażyć cebulę i czosnek, a potem dodać 4 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu wor: upiec cebulę i czosnek, a następnie dodać startą skórkę i sok z limonki, 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i 2 łyżki przyprawy kajuńskiej. * Sos z czerwonego wina i tymianku: usmażyć cebulę i czosnek z 2 świeżymi liśćmi laurowymi oraz łyżką listków świeżego tymianku. Dolać 175 ml czerwonego wina i wsypać ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny i witaminy B₁₂. Dość dobre źródło miedzi, żelaza, potasu, selenu i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis