Kurczak z rusztu

    1 godz. 55 min

    Ponieważ mięso kurczaka jest dość łagodne w smaku, warto polewać je sosem podczas pieczenia na grillu, aby ten smak wzbogacić. Pomaga to również zapobiec przypalaniu się mięsa, zwłaszcza gdy piecze się nad węglem drzewnym.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 udek kurczaka, bez skóry
    • cząstki limonki, do przybrania
    • Sos jamajski
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • ¼ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • starta skórka i sok z 1 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

      Sos jamajki

    1. Podgrzać oliwę w małej patelni na dość małym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i smażyć, często mieszając, około 10 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Posolić.
    2. Wrzucić zawartość patelni do dużej płytkiej miski. Dodać przyprawy, startą skórkę oraz sok z limonki i wymieszać.
    3. Zrobić kilka płytkich nacięć w każdym udku, a następnie wrzucić je do miski. Obtoczyć dokładnie mięso w sosie, wcierając go w nacięcia. Przykryć miskę i marynować w temperaturze pokojowej godzinę lub w lodówce do 24 godzin.
    4. Zapalić węgiel drzewny pod rusztem. Gdy zostaną z niego żarzące się węgle pod warstwą szarego popiołu, wyjąć udka kurczaka z marynaty i opiekać je na ruszcie 20–25 minut, obracając i smarując często sosem, aż mięso upiecze się całkowicie.
    5. Można też rozgrzać opiekacz w piekarniku do dość wysokiej temperatury. Ułożyć udka na kratce brytfanny i opiekać 20–25 minut, często obracając i polewając sosem.
    6. Podawać udka kurczaka na gorąco, przybrane cząstkami limonki.

    Inne sosy do tego kurczaka:

    Amerykański sos barbecue: usmażyć cebulę i czosnek, a potem dodać 4 łyżki keczupu, 2 łyżki sosu wor: upiec cebulę i czosnek, a następnie dodać startą skórkę i sok z limonki, 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i 2 łyżki przyprawy kajuńskiej. * Sos z czerwonego wina i tymianku: usmażyć cebulę i czosnek z 2 świeżymi liśćmi laurowymi oraz łyżką listków świeżego tymianku. Dolać 175 ml czerwonego wina i wsypać ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny i witaminy B₁₂. Dość dobre źródło miedzi, żelaza, potasu, selenu i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis