Kurczak zapiekany w kremowym sosie

    Kurczak zapiekany w kremowym sosie

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki oraz marchewkę zapiekamy w sosie śmietanowym doprawionym czosnkiem i estragonem, a także ułożonymi na nich marynowanymi piersiami kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g młodych ziemniaków
    • 4 duże marchewki
    • 4 filety z piersi z kurczaka (ok. 150 g każdy)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub 2 łyżeczki suszonego
    • 200 ml śmietanki do sosów
    • 150 ml wywaru drobiowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 4 cebulki dymki, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Dodać całe marchewki i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić i odstawić, by warzywa trochę przestygły.
    2. Włożyć piersi kurczaka do płytkiej miski. Utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, 1 łyżką posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczką suszonego) oraz odrobiną soli i pieprzu. Skropić mięso tą marynatą i starannie w niej obtoczyć. Wstawić pod przykryciem do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    4. Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki. Pokroić marchewkę w cienkie plasterki. Dodać śmietankę do wywaru i wymieszać. Wrzucić czosnek, dymkę i połowę pozostałego świeżego lub suszonego estragonu.
    5. Ułożyć warstwy ziemniaków i marchewki w dużym, lekko nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, polewając każdą warstwę śmietanką wymieszaną z wywarem. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków, którą należy zalać resztą sosu. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec 35-40 minut.
    6. Ułożyć piersi kurczaka na warzywach i przykryć folią aluminiową. Piec jeszcze 25-30 minut, aż piersi będą gotowe (po nakłuciu ostrzem noża lub szpikulcem powinien z nich wypływać przezroczysty płyn). Posypać resztą tymianku i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis