Najprostsze risotto z mikrofalówki

    Najprostsze risotto z mikrofalówki

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 251 osób

    Risotto gotowane w kuchence mikrofalowej jest znakomite i bardzo praktyczne: nic się nie stanie, jeśli o nim zapomnisz na pół godziny. Poza tym jest to wspaniały przepis na wysprzątanie lodówki, użycie wyobraźni i ugotowanie niedrogiego dania. Risotto jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu. Masło można zastąpić oliwą lub margaryną, a białe wino sokiem z jabłek lub białych winogron.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki masła
    • 1 ząbek wyciśniętego czosnku
    • 1 drobno pokrojona cebula
    • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
    • 230 g (1 szklanka) nieugotowanego ryżu arborio
    • 180 ml (3/4 szklanki) białego wina
    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W półtoralitrowym naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej wymieszać masło z czosnkiem i cebulą. Wstawić naczynie do mikrofalówki i gotować na wysokim poziomie mocy przez 3 minuty.
    2. W osobnym naczyniu podgrzać w mikrofalówce bulion, ale nie dopuścić do wrzenia (podgrzewać około 2 minuty).
    3. Przełożyć ryż do naczynia z masłem i czosnkiem, i zalać bulionem. Wymieszać. Szczelnie przykryć i gotować na wysokim poziomie mocy przez 6 minut.
    4. Do ryżu dodać wino. Gotować na wysokim poziomie mocy przez 10 minut. Większość płynu powinna się wygotować. Przed podaniem wymieszać ryż z serem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis