Kurczak w sosie winnym z koprem włoskim

    Kurczak w sosie winnym z koprem włoskim

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gotowanie z niewielką ilością wina – w tym wypadku słynnego wina deserowego z Sycylii – nadaje sosowi intensywny smak. Niemal cały alkohol wyparowuje, pozostaje tylko smak wina. Sos ten zagęszcza się mieszanką jajek i soku z cytryny, typową dla kuchni śródziemnomorskiej i mniej tłustą niż zasmażka czy śmietana.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kurczak (ok. 1,4 kg), pokrojony
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duży por, grubo posiekany
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 90 ml marsali
    • 500 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowego wyrobu
    • 2 kopry włoskie, pokrojone na kawałki
    • 280 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
    • sok z 1 cytryny
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • posiekana natka pietruszki
    • kawałki startej skórki cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Zdjąć skórę ze wszystkich kawałków kurczaka z wyjątkiem małych, takich jak skrzydełka. Zmieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej mięso.
    2. Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy i wrzucić pora, natkę pietruszki oraz nasiona kopru włoskiego. Smażyć na średnim ogniu, aż por zmięknie, często mieszając. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową i odstawić.
    3. Wlać resztę oliwy do rondla i smażyć mięso 6–7 minut, aż przybierze złoty kolor. Wyciągnąć je z rondla i odstawić. Wlać marsalę i gotować, aż zostanie około 2 łyżek sosu. Wlać wywar i wrzucić mieszankę pora oraz przypraw, ciemne kawałki mięsa kurczaka i skrzydełka do rondla (odczekać z dodaniem piersi, żeby się nie rozgotowały). Dodać koper włoski. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10–15 minut, a potem wrzucić piersi kurczaka i dusić 15 minut, aż wszystkie kawałki kurczaka zmiękną. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać groszek.
    4. Wyciągnąć mięso i warzywa łyżką cedzakową na półmisek. Ustawić je w ciepłym miejscu.
    5. Wymieszać w małej misce sok cytrynowy z jajkiem. Stopniowo wlać do mieszanki 4 łyżki gorącego sosu, w którym gotowało się mięso, starannie wymieszać, a potem przelać całość z powrotem do rondla. Wrzucić kawałki kurczaka i warzywa do rondla i delikatnie podgrzać jego zawartość na bardzo małym ogniu, żeby sos się nie zwarzył. Przyprawić. Podawać z przybraniem z natki pietruszki i kawałków skórki cytrynowej.

    Punkty dla zdrowia

    • Koper włoski zawiera więcej fitoestrogenu niż większość warzyw. Ów hormon roślinny pobudza organizm do wydalania nadmiaru estrogenu (wysoki poziom estrogenu wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na raka piersi). * • Zielony groszek dostarcza sporych ilości witamin B₁ i B₆ oraz niacyny. Zawiera on również dietetyczny błonnik, zwłaszcza jego rozpuszczalną odmianę, oraz kwas foliowy i witaminę C. * • Ciemne mięso kurczaka dostarcza dwa razy więcej żelaza i cynku niż mięso białe, ale zawiera znacznie więcej tłuszczu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny oraz witaminy B₆. Dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, selenu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy C i cynku. Dość dobre źródło wapnia, miedzi, witaminy A, witaminy B₁₂ oraz witaminy E.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak rozebrać i porcjować kurczaka
    Jak rozebrać i porcjować kurczaka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis