Kurczak po chińsku w sosie cytrynowym

    Kurczak po chińsku w sosie cytrynowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczny sos cytrynowy przyprawiony odrobiną oleju sezamowego wspaniale smakuje z delikatnym mięsem kurczaka i chrupkimi orientalnymi warzywami. Aby wzbogacić danie o węglowodany z zawartością sycącej skrobi, należy podawać je ze zwykłym makaronem jajecznym bądź z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 400 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w plastry
    • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 duża zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 220 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i pokrojonych w plasterki
    • 300 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowej roboty
    • 3 łyżki wytrawnej sherry
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • starta skórka z 2 dużych cytryn
    • sok z 1 cytryny
    • 150 g drobnej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki długości 5 cm
    • 225 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Podgrzać olej słonecznikowy w dużym rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć około minutę, aż mięso zbieleje.
    2. Dodać cebulę, paprykę, czosnek oraz imbir i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, 5–6 minut, aż cebula się zeszkli.
    3. Wrzucić do rondla kasztany wodne, wlać wywar i sherry, a potem zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    4. Zmieszać mąkę kukurydzianą i cukier puder z sosem sojowym, olejem sezamowym, startą skórką i sokiem z cytryny, aż powstanie gładka pasta.
    5. Dodać ją do rondla z kurczakiem i warzywami i nie przestając mieszać doprowadzić do wrzenia.
    6. Dorzucić fasolkę szparagową, przykryć i dusić na wolnym ogniu 2 minuty.
    7. Dodać kiełki fasoli i gotować kolejne 2 minuty. Podawać od razu, zanim kiełki zmiękną.

    Inne propozycje

    Świeże grzyby shiitake dobrze uzupełniają tę potrawę – należy dodać 100 g pokrojonych w plasterki grzybów razem z fasolką szparagową. Powinny być tylko lekko ugotowane.

    Zamiast kasztanów wodnych można użyć kukurydzy miniaturowej, a kiełki fasoli zastąpić miniaturową kapustą pak-choi. Ten zestaw warzyw dobrze smakuje z niewielką ilością chili, w pierwszym punkcie można więc dodać do jarzyn świeżą zieloną papryczkę chili.

    Punkty dla zdrowia

    • Kiełki fasoli oraz inne kiełkujące ziarna i nasiona są bogate w witaminę B i C. • Kasztany wodne są lekkostrawne i chrupiące. Zmieszane z innymi warzywami mogą uzupełnić skromną ilość mięsa, tworząc pożywny posiłek. Wnoszą również do potrawy niewielkie ilości fosforu i potasu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C. Dobre źródło żelaza, witaminy A oraz witaminy B₆. Dość dobre źródło kwasu foliowego, niacyny, selenu i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis