Kurczak pieczony z pomarańczami

    Kurczak pieczony z pomarańczami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pełnowartościowy posiłek z jednego garnka, a właściwie z brytfanny, na tyle dużej, by warzywa można było ułożyć w jednej warstwie. Soki z mięsa, warzyw i pomarańczy utworzą doskonały sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pomarańcze
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    • 3 laski cynamonu
    • 4 gałązki świeżego rozmarynu
    • 1 liść laurowy
    • 450 ml bulionu drobiowego lub wody
    • 2 bataty
    • 2 kolby kukurydzy
    • 2 czerwone cebule

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Podzielić każdą pomarańczę na 8 cząstek. Włożyć połowę z nich oraz nieobrany ząbek czosnku do środka kurczaka.
    2. Włożyć cynamon, rozmaryn, liść laurowy i resztę czosnku do dużej brytfanny. Ułożyć na wierzchu kurczaka. Wlać do brytfanny połowę wywaru lub wody i wstawić ją do piekarnika. Piec godzinę, ale po 30 minutach polać sosem z brytfanny.
    3. Obrać bataty i pokroić je na kawałki długości 3-4 cm. Przekroić każdą kolbę kukurydzy w poprzek na 4 kawałki. Obrać cebulę i pokroić każdą na 4 cząstki. Po godzinie pieczenia wyjąć brytfannę z piekarnika i dodać warzywa oraz pozostałe cząstki pomarańczy. Obtoczyć je w sosie.
    4. Wlać do brytfanny resztę wywaru lub wody i wstawić z powrotem do piekarnika na 50-60 minut, aż kurczak będzie upieczony, a warzywa miękkie. Po około 30 minutach polać sosem.
    5. Przełożyć kurczaka z brytfanny na podgrzany półmisek. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową i ułożyć je wokół kurczaka. Usunąć cynamon, rozmaryn, liść laurowy i ząbki czosnku. Usunąć z sosu nadmiar tłuszczu i doprowadzić go do wrzenia. Podać w sosjerce.

    Inne propozycje

    • Aby upiec podobne danie szybciej niż w jedną godzinę, należy zastąpić całego kurczaka ćwiartkami i włożyć je do brytfanny od razu, wraz z warzywami. * • Jeśli nie możemy kupić batatów, możemy je zastąpić dynią.

    Kucharz radzi

    • Kurczaka będzie łatwo pokroić, jeśli pozostawimy go w temperaturze pokojowej na 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika. Należy przełożyć go z brytfanny na deskę do krojenia, przykryć luźno folią aluminiową i odstawić na czas, gdy odtłuszczamy sos i podajemy warzywa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis