Kurczak pieczony ziołowo-czosnkowy

    Kurczak pieczony ziołowo-czosnkowy

    1polubienie
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie zamiast nacierać mięso masłem przed pieczeniem, pod skórę kurczaka wpycha się pastę ze świeżych ziół i serka naturalnego. Dzięki temu piekące się mięso kurczaka pozostaje soczyste, a pasta nadaje mu wspaniały smak. Na bazie soku z pieczenia bez najmniejszego trudu przyrządzimy sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cytryna
    • 1 kurczak (ok. 1,4 kg) bez podrobów
    • 15 g świeżej kolendry
    • 15 g natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku, obrane
    • 2 łyżki serka naturalnego
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • plasterki cytryny
    • gałązki świeżej kolendry lub natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zetrzeć skórkę z cytryny, a następnie przekroić owoc na pół. Wycisnąć sok z cytryny do środka kurczaka. Wepchnąć tam także połówki cytryny i posypać połową startej skórki.
    2. Włożyć kurczaka do brytfanny, piersią do góry. Bardzo ostrożnie wsunąć palce pod skórę, zaczynając od szyjki. Podnieść skórę na piersiach i udkach, starając się jej nie rozedrzeć.
    3. Wrzucić zioła i czosnek do miksera lub robota kuchennego i drobno posiekać. Dodać serek naturalny, resztę startej skórki cytryny oraz przyprawy i znowu chwilę miksować. Włożyć pastę pod skórę kurczaka, tak aby pokryła piersi i udka równomierną cienką warstwą. Przymocować skórę na końcu szyjki i zawinąć końce skrzydełek pod tuszkę.
    4. Przykryć kurczaka folią aluminiową i piec 45 minut. Zdjąć folię i piec bez przykrycia jeszcze 60-75 minut, aż po wbiciu noża w najgrubszą część udka z mięsa będzie wypływał przezroczysty sok. Parę razy polać mięso sosem z brytfanny.
    5. Unieść kurczaka, przechylając go tak, aby sok z jego wnętrza mógł wyciec do brytfanny. Odstawić kurczaka na deskę do krojenia. Zebrać tłuszcz z powierzchni sosu w brytfannie, a następnie doprowadzić go do wrzenia. Dodać białego wina i ponownie doprowadzić do wrzenia, starając się zeskrobać wszystkie przyrumienione skrawki mięsa z dna brytfanny. Gotować sos minutę. Doprawić.
    6. Pokroić kurczaka w plastry. Przybrać mięso plasterkami cytryny oraz gałązkami kolendry lub pietruszki i podać z sosem pieczeniowym z brytfanny.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, witaminy B₆ i witaminy B₁₂. Dobre źródło miedzi. Dość dobre źródło żelaza, potasu, selenu, witaminy B₁, witaminy B₂ oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis