Kurczak duszony z fasolą

    Kurczak duszony z fasolą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to doskonały sposób przyrządzania niedrogich udek kurczaka, które są soczyste i delikatne. Wraz z prostym sosem barbecue oraz warzywami i fasolą tworzą one zdrowe danie, uwielbiane przez dzieci. Podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oleju
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • ½ łyżeczki suszonego majeranku
    • 8 udek kurczaka bez skóry
    • 450 g porów, przekrojonych wzdłuż i pokrojonych w plasterki
    • 250 g marchewki, pokrojonej
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
    • 300 ml wywaru drobiowego
    • 350 g mrożonej kukurydzy
    • 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
    • 2 łyżki octu z cydru
    • 1 łyżeczka sosu chili
    • 3 łyżki keczupu
    • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić czosnek, majeranek i udka. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, przewracając mięso, by przyrumieniło się lekko ze wszystkich stron. Przełożyć udka na talerz.
    2. Wrzucić pory, marchewkę i selera. Smażyć 5 minut, aż pory zmiękną. Wlać wywar i ponownie włożyć udka, przykrywając je warzywami. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię lub naczynie i dusić 30 minut, aż mięso zmięknie. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
    3. Wrzucić kukurydzę i fasolę cannellini. Podgrzewać minutę, a następnie przełożyć warzywa łyżką cedzakową na półmisek. Przykryć i ustawić w ciepłym miejscu.
    4. Doprowadzić sos na patelni do wrzenia. Dodać cukier, ocet, sos chili, keczup i musztardę. Gotować na dużym ogniu 5 minut, aż powstanie rzadki, połyskliwy syrop.
    5. Włożyć udka do sosu i podgrzać, obtaczając w sosie. Podawać na warzywach, polane sosem.

    Kucharz radzi

    • Najprościej usunąć skórę z udek kurczaka, trzymając je za koniec przez kawałek papierowego ręcznika i ściągając ją drugim kawałkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis