Kurczak cytrynowy z brokułami

    Kurczak cytrynowy z brokułami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ulubione danie całej rodziny - soczyste kawałki kurczaka ze smakowitym, nieco kwaskowatym sosem oraz z całymi orzechami nerkowca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g szpinakowego makaronu fettuccine lub tagliatelle
    • sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
    • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
    • 125 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżeczki drobnego cukru
    • ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
    • 85 g orzechów nerkowca
    • 2,5 łyżki oleju
    • 2 małe cebule, drobno posiekane
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paski
    • 250 g różyczek brokułów
    • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • Do przybrania
    • 4 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Zagotować duży garnek lekko osolonej wody. Wrzucić do wrzątku makaron i gotować 10-12 minut, według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
    2. Dolać do soku z cytryny tyle wody, żeby cała objętość płynu wynosiła 125 ml. Wymieszać sok z mąką kukurydzianą, aby powstał jednolity płyn. Dodać wywar, sos sojowy i cukier, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i pokruszone chili. Odstawić.
    3. Rozgrzać wok na dużym ogniu. Wrzucić orzechy i prażyć około minuty, aż zaczną się rumienić. Szybko zdjąć je z patelni i odłożyć.
    4. Wstawić wok z powrotem na ogień, wlać olej, poruszając patelnią tak, aby pokrył także boczne ścianki. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć mieszając 2-3 minuty, aż mięso będzie gotowe i zacznie się rumienić.
    5. Dodać przygotowany sos cytrynowy, różyczki brokułów i imbir. Zagotować, przykryć, gotować na wolnym ogniu 4-5 minut, aż brokuły będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    6. Odcedzić makaron i dodać go do woka. Wymieszać makaron z pozostałymi składnikami, używając 2 dużych widelców. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką i prażonymi orzechami. Podawać.

    Rada

    Do przygotowania tego dania można użyć każdego makaronu, jaki akurat mamy w spiżarni - także orientalnego lub ryżowego. Należy go przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodać do reszty składników i wstrząsnąć, aby wszystko się wymieszało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis