Kurczak bardzo ziołowy

    Kurczak bardzo ziołowy

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mieszanka przypraw, w której obtaczamy filet z piersi kurczaka, nadaje mu niepowtarzalny smak. Mięso w środku pozostaje miękkie i soczyste. Podajemy je na prostej sałatce z pomidorów, awokado i fasoli, ze świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki nasion kolendry
    • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • 4 łyżeczki papryki w proszku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy)
    • Sałatka
    • 1 awokado
    • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 400 g fasoli borlotti lub pinto z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • Z czym podawać
    • cząstki limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgnieść w moździerzu kmin rzymski, nasiona kolendry, ziarna pieprzu i czosnek. Dodać oregano, paprykę i oliwę, wymieszać, aby powstała pasta.
    2. Zrobić ostrym nożem 3-4 głębokie nacięcia w każdym z 4 filetów. Natrzeć mięso pastą z przypraw, wcierając ją także w nacięcia.
    3. Rozgrzać mocno patelnię o grubym dnie i ułożyć na niej mięso. Zmniejszyć ogień i smażyć filety 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mocno zrumienią się z zewnątrz, a wewnątrz będą dobrze usmażone. Mięso można podawać od razu, na ciepło, albo wystudzić i przechować na później.
    4. W tym czasie (albo na krótko przed podaniem) obrać awokado i pokroić w plasterki. W misce wymieszać awokado z pomidorami i fasolą. Skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać natkę pietruszki i lekko przyprawić.
    5. Ułożyć tak przygotowaną sałatkę na półmisku. Mięso pokroić skośnie w równe plastry i ułożyć na sałatce. Przybrać cząstkami limonki, aby każdy mógł swoją porcję skropić sokiem.

    Inne propozycje

    • Ta sama mieszanka przypraw doskonale nadaje się także do wieprzowiny — można nią natrzeć chude kotlety wieprzowe, a następnie opiekać je na grillu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis