Ahi poke - czyli surowy tuńczyk po hawajsku

    Ahi poke - czyli surowy tuńczyk po hawajsku

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Zrobione przez 113 osób

    Poke to tradycyjna hawajska sałatka z surowego tuńczyka. Choć niektórym danie to może się wydać niekonwencjonalne, to zapewne ucieszy co śmielszych miłośników owoców morza. Dla uzyskania najlepszego smaku tuńczyk musi być naprawdę świeży, ale i mrożony tuńczyk da zadowalające efekty.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1 kg świeżych steków z tuńczyka pokrojonych w kostkę
    • 1 szklanka sosu sojowego
    • 75 g (3/4 szklanki) posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka prażonego sezamu
    • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
    • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów makadamia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. W średniej misce wymieszać tuńczyka z sosem sojowym, szczypiorkiem, olejem sezamowym, ziarnami sezamu, papryką i orzeszkami makadamia, i dobrze wymieszać. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis