Królik z koprem włoskim i rozmarynem

    Królik z koprem włoskim i rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystujemy w kuchni mięso królika, które jest lekkostrawne i zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Królik pochodzący z hodowli jest miękki i delikatny w smaku, natomiast dziki ma smak bardziej wyrazisty i wymaga dłuższego gotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 8 porcji królika (ok. 550 g)
    • 4 szalotki, pokrojone na ćwiartki
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • 300 g marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 200 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu
    • 400 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym i smażyć kawałki królika na dużym ogniu przez 10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią. Wyjąć z naczynia i trzymać w cieple.
    2. Wrzucić szalotki i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać z powrotem mięso, koper włoski (zachować listki), marchewkę, wino, wywar, nasiona kopru włoskiego i rozmaryn.
    3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i dusić przez 45-50 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie (do tego momentu można potrawę przygotować wcześniej, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc).
    4. Dodać fasolę i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, udekorować listkami kopru włoskiego i podawać.

    Inne propozycje

    • Do tego dania można użyć 400 g mięsa królika bez kości pokrojonego w kostkę i ograniczyć czas duszenia do około 30 minut. * • Koper włoski możemy zastąpić selerem naciowym, a zamiast nasion kopru włoskiego dodać łyżkę posiekanej świeżej szałwii lub łyżeczkę suszonej. * • Białe wino można zastąpić wytrawnym cydrem. Jeśli jednak wolimy nie używać alkoholu, możemy dodać tę samą ilość dobrze doprawionego wywaru. * • Danie to można przyrządzić też w wersji drobiowej, używając 8 małych kawałków kurczaka z kością, ale bez skóry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis