Krewetki tygrysie z salsą paprykową

    Krewetki tygrysie z salsą paprykową

    Zapisz do ulubionych
    26min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Salsa to meksykański sos warzywny lub owocowy o świeżym, intensywnym smaku. Salsa z pomidorów, papryki i chili tworzy wspaniały dodatek do szaszłyków z krewetek, podawanych ze słodkim melonem i ziarnistym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 32 surowe krewetki tygrysie, bez pancerzy, lecz z ogonami
    • 1 melon, pokrojony w kostkę
    • Marynata
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżeczka marynowanego czosnku w oliwie, odsączonego i posiekanego
    • 1 łyżeczka imbiru w oliwie, odsączonego i posiekanego
    • Salsa
    • 6 pomidorów, posiekanych
    • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1 łyżeczka marynowanego czosnku w oliwie, odsączonego i posiekanego
    • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz
    • pokrojone dymki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 26min. 

    1. Rozgrzać grill. Namoczyć 8 bambusowych szpadek w zimnej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w płytkim naczyniu. Dodać krewetki i obtoczyć je w marynacie. Przykryć i na czas przygotowania salsy włożyć do lodówki.
    2. Wymieszać wszystkie składniki salsy i przyprawić solą oraz pieprzem. Nadziać kostki melona na 8 namoczonych w wodzie szpadek, ułożyć na półmisku i odstawić.
    3. Nadziać 4 krewetki na każdą namoczoną w wodzie szpadkę, przekłuwając je na obu końcach (żeby się nie powyginały). Umieścić szaszłyki na grillu i opiekać przez 3–4 minuty, raz obracając szpadkę, aż krewetki się zaróżowią. Nie grillować zbyt długo, bo wtedy zrobią się twarde i gumowate.
    4. Przybrać salsę posiekaną dymką. Ułożyć szaszłyki na półmisku z melonem i natychmiast podawać razem z salsą.

    Inne propozycje

    Szaszłyki z kurczaka z salsą ze świeżych cytrusów. Pokroić w kostkę 550 g piersi kurczaka i zamarynować w sposób opisany w przepisie głównym. Grillować mięso nadziane na szpadki 10 minut, aż całkowicie się upiecze. Przygotować salsę. Posiekać miąższ różowego grejpfruta, pomarańczy oraz kruchego soczystego jabłka i wymieszać z 2 posiekanymi dymkami, drobno posiekaną, świeżą, zieloną papryczką chili i łyżką posiekanej świeżej mięty. * Zamiast melona, jako dodatek do szaszłyków z krewetek lub kurczaka, można nadziać na szpadki kostki świeżego ananasa.

    Punkty dla zdrowia

    • Surowe owoce i warzywa, które wchodzą w skład tej salsy, są pełne witamin. Pomidory i czerwona papryka są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy: beta-karotenu oraz witaminy C. Szczególnie czerwona papryka jest bogata w tę witaminę, dostarcza jej aż dwa razy więcej niż identyczna wagowo ilość pomarańczy. * • Krewetki są pokarmem wysokobiałkowym o niskiej zawartości tłuszczu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A, witaminy B₁₂ oraz witaminy C. Dobre źródło żelaza i witaminy B₆. Dość dobre źródło kwasu foliowego, niacyny, potasu, selenu oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis