Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami

    Kotlety z kurczaka z ziołami i jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dodanie do kotletów z kurczaka pokrojonego w kostkę jabłka – kwaśnego bądź słodkiego, według uznania – nadaje im owocowy smak, a w dodatku stają się dzięki temu lżej strawne i zawierają więcej błonnika. Podawane w bułeczkach, z musztardą miodową i kruchymi liśćmi świeżej rzeżuchy świetnie zastępują kotlety wołowe.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 4 łyżki świeżo startej bułki
    • 2 zielone jabłka obrane ze skórki i grubo starte
    • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku
    • olej słonecznikowy, do posmarowania
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 3 łyżki musztardy dijon
    • 4 miękkie bułeczki lub bułki do hamburgerów, rozkrojone
    • 50 g rukwi wodnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Włożyć do miski mielone mięso, cebulę, bułkę tartą, jabłka, zioła, trochę soli i pieprzu. Wymieszać rękami. Zwilżyć dłonie, a następnie podzielić mieszankę na 4 części i z każdej z nich uformować kotlet. Chłodzić godzinę, żeby stężały.
    2. Posmarować kotlety niewielką ilością oleju i smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, aż się przyrumienią z obu stron. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć, dopóki kotlety nie usmażą się na całej grubości – powinno to w sumie trwać około 20 minut. Od czasu do czasu obracać kotlety na drugą stronę, żeby usmażyć je równomiernie.
    3. Wymieszać miód z musztardą. Posmarować nimi górną połowę każdej rozkrojonej bułki. Rozdzielić listki rukwi wodnej pomiędzy dolne połówki bułek.
    4. Gdy kotlety się usmażą, przenieść je z patelni na bułki. Przykryć górnymi połówkami bułek i podawać.

    Inne propozycje

    Kotlety z mielonego mięsa indyka zawierają jeszcze mniej tłuszczu niż z kurczaka. * Zamiast rukwi wodnej można użyć liści młodego szpinaku. * Musztardę miodową można zastąpić kremowym i bardziej kwaśnym sosem. Należy zmieszać 2 łyżki musztardy dijon z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu. * Żeby zwiększyć zawartość błonnika, użyć razowej bułki tartej oraz razowych bułek.

    Punkty dla zdrowia

    • Jabłka dostarczają sporo witaminy C oraz rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn. Gdy spożywa się je ze skórą, zawartość błonnika wzrasta jeszcze bardziej – o jedną trzecią. * • Mielone mięso kurczaka zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mielona wołowina.

    1 kotlet zawiera

    Dobre źródło miedzi, żelaza, selenu, witaminy B₆, witaminy B₁₂ oraz witaminy E. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, niacyny, potasu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy C i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis