Mielone kotlety jagnięce z sosem owocowym

    Mielone kotlety jagnięce z sosem owocowym

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kotlety mielone najlepiej jadać, gdy są przyrządzone własnoręcznie, ponieważ tylko wtedy dokładnie wiadomo, co zawierają. Pomarańczowo-malinowy sos nadaje soczystej jagnięcinie świeżego smaku i zapewnia mnóstwo witamin. Kotlety najlepiej podawać z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mielonej chudej jagnięciny
    • 1 marchewka, starta
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 50 g razowej bułki, świeżo startej
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki świeżych lub 1 łyżeczka suszonych listków tymianku
    • 1 duże jajko, roztrzepane
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 bułki razowe pełnoziarniste (ok. 55 g każda)
    • sól i pieprz
    • porwane liście sałaty, do przybrania
    • Sos pomarańczowo-malinowy
    • 1 pomarańcza
    • 100 g świeżych lub rozmrożonych malin
    • 2 łyżeczki brązowego cukru demerara

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać opiekacz. Włożyć jagnięcinę do dużej miski. Dodać marchewkę, cebulę, bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz tymianek i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z grubsza łyżką. Wbić jajko i rękami wymieszać dokładnie składniki.
    2. Podzielić mieszankę na 4 porcje i z każdej uformować kotlet o średnicy 10–12 cm lub o 2,5 cm większej od średnicy bułek. Posmarować obie strony kotletów oliwą i włożyć do naczynia do opiekania. Opiekać 4–5 minut z każdej strony, zależnie od grubości kotletów.
    3. Przygotować sos pomarańczowo-malinowy: ostrym nożem obrać ze skórki i białego włókna pomarańczę i trzymając ją nad miską, żeby nie uronić soku, podzielić owoc na cząstki. Posiekać i wrzucić do soku. Dodać maliny i cukier, lekko rozgniatając owoce widelcem, żeby wszystko wymieszać.
    4. Rozkroić bułki i opiekać je przez chwilę w opiekaczu. Włożyć kotlet jagnięcy do każdej bułki, przybrać paroma liśćmi sałaty i ułożyć na nich łyżką sporą ilość sosu pomarańczowo-malinowego.

    Inne propozycje:

    Kotlety z indyka w sosie jagodowo-pomarańczowym: jagnięcinę zastąpić mielonym mięsem indyka i przyprawić startą skórką z ½ cytryny i 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki zamiast gałki muszkatołowej i tymianku. Nie dodawać bułki tartej. Rozmrozić na wolnym ogniu 100 g mrożonych jagód, zmieszać z łyżką cukru pudru i pokrojoną pomarańczą. Podawać kotlety w grzankach z bułek z liśćmi rukoli oraz sosem.

    Punkty dla zdrowia

    • Chociaż jagnięcina zwykle nadal zawiera więcej tłuszczu niż inne mięsa, zmiany w hodowli, karmieniu i technikach rzeźniczych powodują, że chude kawałki jagnięciny zawierają jedną trzecią tłuszczu, który zawierałyby 20 lat temu. Większość zawartego w jagnięcym mięsie tłuszczu stanowią kwasy jednonienasycone, co jest dobrą wiadomością dla osób dbających o zdrowie serca. * • Pełnoziarniste bułki razowe dostarczają dwukrotnie więcej błonnika niż białe pieczywo. Zawierają one również witaminę B, żelazo oraz wapń. Ziarna pomagają też ograniczyć wzrost stężenia glukozy we krwi. * • Sos owocowy dostarcza ochronnych przeciwutleniaczy oraz potasu i błonnika.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A oraz witaminy B₁₂. Dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny, selenu, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy C i cynku. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis