Kotlety jagnięce z serem feta i miętą

    Kotlety jagnięce z serem feta i miętą

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Oto danie w stylu greckim, proste w przygotowaniu, ale pełne smaku. Tworzą je: soczysta jagnięcina, kolorowe warzywa, feta i świeża mięta. To doskonałe połączenie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety jagnięce, okrojone z tłuszczu
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g młodych ziemniaków, pokrojonych w plasterki
    • 1 duża cukinia, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w plasterki
    • 8 ząbków czosnku
    • 4 łyżki czerwonego octu winnego
    • 100 g sera feta, odcedzonego z zalewy
    • 25 g świeżej mięty, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać dużą patelnię ze szczelną pokrywką na średnim ogniu. Posmarować kotlety z jednej strony niewielką ilością oliwy, ułożyć tą stroną na rozgrzanej patelni i smażyć 3-4 minuty, aż dobrze się zrumienią.
    2. Posmarować kotlety z wierzchu oliwą, przewrócić i smażyć na drugiej stronie przez minutę. Przełożyć usmażone kotlety na talerz i odstawić.
    3. Dolać na patelnię łyżkę oliwy i rozgrzać. Wrzucić ziemniaki i smażyć, przewracając od czasu do czasu, przez 5 minut, aż zrumienią się i zaczną mięknąć.
    4. Dolać na patelnię jeszcze jedną łyżkę oliwy. Wrzucić cukinie, cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    5. Wymieszać w małym naczyniu pozostałą oliwę z octem winnym. Włożyć mięso z powrotem na patelnię, układając je na warzywach, i polać je mieszaniną oliwy i octu winnego. Posypać pokruszoną fetą. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć jeszcze 5 minut (jeśli mięso ma być nieco krwiste) lub 7 minut (jeśli ma być lepiej wysmażone).
    6. Odkryć patelnię i posypać danie posiekaną miętą. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać natychmiast, prosto z patelni, polewając mięso sokami, które pozostały na patelni.

    Inne propozycje

    • Charakterystyczne dla kuchni greckiej zestawienie smaków to wieprzowina z koprem włoskim. Można użyć 4 okrojonych z tłuszczu kotletów wieprzowych, cukinię zastąpić 2 bulwami kopru włoskiego pokrojonymi w plasterki, a czerwonącebulę białą. W punkcie 4. dodać łyżeczkę nasion kopru włoskiego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Bardzo smaczna, grecka potrawa, łatwa w przygotowaniu - 10 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis