Koktajl buraczano-malinowy

    Koktajl buraczano-malinowy

    8polubień
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Psychologowie twierdzą, że odbieramy pokarmy nie tylko zmysłem smaku, lecz również oczami. Kolor i konsystencja potrawy to silne sygnały dla mózgu. Ten koktajl pełen witamin z buraków, malin i żurawin ma intensywną barwę i gładką konsystencję, wygląda więc wyjątkowo apetycznie.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2 ugotowane buraki, wystudzone i grubo posiekane (razem ok. 125 g)
    • 60 g malin, świeżych lub mrożonych
    • 200 g schłodzonego jogurtu naturalnego
    • 250 ml schłodzonego soku żurawinowego
    • maliny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wrzucić buraki i maliny do miksera. Wlać sok żurawinowy i zmiksować.
    2. Przecedzić koktajl przez nylonowe sitko, by usunąć pestki malin, następnie dodać większość jogurtu i wymieszać.
    3. Wlać koktajl do 4 szklanek i dopełnić resztą jogurtu. Delikatnie zamieszać, by jogurt utworzył smugi na powierzchni. Udekorować malinami. Podawać natychmiast.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ kwas foliowy * ✓ B2, wapń, potas

    Zalety

    • W dawnych czasach uważano, że buraki dobrze wpływają na krew - przypuszczalnie ze względu na ich intensywny czerwony kolor. Dziś okazuje się, że jest w tym sporo prawdy. Są one bogate w kwas foliowy, bez którego organizm nie byłby w stanie produkować czerwonych krwinek. Witamina ta jest też niezbędna do właściwego wykształcenia się układu nerwowego u płodu. * • Sok żurawinowy i maliny dostarczają organizmowi witaminy C. Maliny zawierają też witaminy z grupy B. * • Sok żurawinowy zawiera związek, który chroni pęcherz moczowy i drogi moczowe przed infekcjami wywoływanymi przez bakterie E. coli.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować orzeźwiający chłodnik, koktajl ten należy rozcieńczyć nieco niewielką ilością wody mineralnej. * • Smak tego koktajlu można zaostrzyć odrobiną chrzanu, ewentualnie posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. * • Przed ugotowaniem należy buraki umyć, pozostawiając je w całości (wraz ze skórką). Włożyć do rondla, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować pod przykryciem przez 20-40 minut, w zależności od ich wielkości, aż zrobią się miękkie. Odlać i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Usunąć skórkę palcami i osączyć buraki na papierowych ręcznikach. * • Aby przygotować smakowity napój buraczany, należy zmiksować wraz z burakami kawałek ogórka o długości 5 cm (ze skórką lub bez), dodając też 20 listków świeżej mięty i 200 ml wody. Następnie dodać 100 g jogurtu naturalnego oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Udekorować szklanki plasterkami ogórka i gałą zkami mięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis