Klasyczne gazpacho

    Klasyczne gazpacho

    7polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację. Można je też podać w ciepły wieczór jako lekką przystawkę do kolacji.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g aromatycznych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
    • ¼ ogórka, obranego ze skórki i grubo posiekanego
    • 1 czerwona papryka, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała cebula, pokrojona na ćwiartki
    • 1 kromka chleba, porwana na kawałki (ok. 30 g)
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 500 ml soku pomidorowego
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • Dodatki
    • 1 czerwona papryka
    • 4 dymki
    • ¼ ogórka
    • 2 kromki chleba, opieczone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Wrzucać kolejne partie mieszanki do miksera i przecierać na gładką papkę. Wlać zupę do dużej miski, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    2. Przed wyjęciem gazpacho z lodówki przygotować warzywa do podania razem z zupą. Pokroić czerwoną paprykę i ogórka w drobną kostkę, a dymki w cienkie plasterki. Pokroić grzanki w małe kostki. Wyłożyć warzywa i grzanki na osobne półmiski.
    3. Sprawdzić smak i przyprawić zupę, a następnie wlać ją chochlą do misek. Podawać od razu, z dodatkami na osobnych półmiskach.

    Inne propozycje

    W upalny dzień tuż przed podaniem zupy, wrzucić do niej kilka kostek lodu, aby była należycie schłodzona. Lód dodatkowo lekko rozcieńczy zupę. * Zupa ze świeżych zielonych warzyw: Zamiast pomidorów i ogórka należy użyć 500 g cukinii. Zastąpić sok pomidorowy 450 ml wywaru z warzyw, najlepiej domowego. Zamiast czerwonej papryki użyć zielonej. Wrzucić do zupy 15 g liści świeżej bazylii oraz 85 g drylowanych zielonych oliwek. Wymieszać i przetrzeć składniki zupy, tak jak w głównym przepisie, a potem umieścić ją w lodówce. Podać z pokrojoną w kostkę zieloną papryką (zamiast czerwonej).

    Punkty dla zdrowia

    • Podczas gotowania potraw produkty tracą do 70 procent rozpuszczalnych w wodzie witamin B i C. W opisanej powyżej klasycznej zupie warzywa pozostają surowe, co oznacza, że zachowują możliwie najwięcej witamin i minerałów. * • Papryka ma naturalną woskowaną skórkę, która pomaga chronić to warzywo przed utlenianiem i zapobiega utracie witaminy C w trakcie przechowywania. Ilość zawartej w papryce witaminy C utrzymuje się na wysokim poziomie nawet po kilku tygodniach od zebrania jej z krzaka.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, potasu, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₆ i witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    małe zmiany - użyłam białego octu winnego i oleju słonecznikowego. Ponadto zamiast kromek chleba groszek ptysiowy. Pyszne, polecam - 13 paź 2015

    autor:
    0

    - - 21 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis