Najlepsze smażone zielone pomidory

    (715)

    Przepis ten można też zastosować do czerwonych pomidorów, ale trzeba uważać, by nie były zbyt miękkie, bo zrobi się z nich papka. Letni ciepły wieczór w ogrodzie - oto najlepszy czas, by podać to danie z mrożoną herbatą i cieszyć się zachodem słońca w obecności ukochanej osoby.


    Zrobione przez 587 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże zielone pomidory
    • 2 jajka
    • 120 ml (0,5 szklanki) mleka
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 60 g (0,5 szklanki) mąki kukurydzianej
    • 55 g (0,5 szklanki) bułki tartej
    • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
    • 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 l oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pokroić pomidory na plasterki grubości ok. 1 cm. Wyrzucić końcówki.
    2. Wysypać na talerz mąkę pszenną. W średniej misce ubić jajka z mlekiem. Na osobnym talerzu wymieszać mąkę kukurydzianą z bułką tartą, solą i pieprzem. Obtaczać pomidory kolejno: w mące pszennej, następnie w mleku z jajkiem, a na koniec w bułce tartej, dobrze pokrywając panierką.
    3. Wlać do dużej patelni olej roślinny na głębokość ok. 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć pomidory partiami, po 4 lub 5 na raz, w zależności od rozmiaru patelni. Nie upychać ich zbytnio, gdyż nie powinny się ze sobą stykać. Gdy pomidory zarumienią się z jednej strony, przewracać na drugą. Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (715)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)