Najlepsze smażone zielone pomidory

    Najlepsze smażone zielone pomidory

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 587 osób

    Przepis ten można też zastosować do czerwonych pomidorów, ale trzeba uważać, by nie były zbyt miękkie, bo zrobi się z nich papka. Letni ciepły wieczór w ogrodzie - oto najlepszy czas, by podać to danie z mrożoną herbatą i cieszyć się zachodem słońca w obecności ukochanej osoby.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże zielone pomidory
    • 2 jajka
    • 120 ml (0,5 szklanki) mleka
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 60 g (0,5 szklanki) mąki kukurydzianej
    • 55 g (0,5 szklanki) bułki tartej
    • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
    • 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 l oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pokroić pomidory na plasterki grubości ok. 1 cm. Wyrzucić końcówki.
    2. Wysypać na talerz mąkę pszenną. W średniej misce ubić jajka z mlekiem. Na osobnym talerzu wymieszać mąkę kukurydzianą z bułką tartą, solą i pieprzem. Obtaczać pomidory kolejno: w mące pszennej, następnie w mleku z jajkiem, a na koniec w bułce tartej, dobrze pokrywając panierką.
    3. Wlać do dużej patelni olej roślinny na głębokość ok. 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć pomidory partiami, po 4 lub 5 na raz, w zależności od rozmiaru patelni. Nie upychać ich zbytnio, gdyż nie powinny się ze sobą stykać. Gdy pomidory zarumienią się z jednej strony, przewracać na drugą. Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis