Kedgeree z wędzonym łupaczem

    Kedgeree z wędzonym łupaczem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na to risotto z rybą pochodzi z Indii, a w czasach wiktoriańskich stał się on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. My dodamy do tej potrawy więcej warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g filetu z wędzonego łupacza
    • 1 liść laurowy
    • 450 ml gorącego wywaru z warzyw
    • 1 łyżka oleju
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka przyprawy curry
    • 300 g ryżu basmati, wypłukanego
    • mały kawałek skórki z cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
    • 4 pomidory, obrane i posiekane
    • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
    • Do przybrania
    • 2 jajka na twardo, pokrojone na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć rybę do głębokiej patelni. Dodać liść laurowy, zalać wywarem. Rozgrzać, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć patelnię i dusić przez 6-8 minut. Wyjąć rybę i odłożyć. Dolać do płynu na patelni tyle wody, aby jego całkowita objętość wynosiła 600 ml i zachować razem z liściem laurowym w oddzielnym naczyniu.
    2. Wypłukać patelnię, rozgrzać olej. Dodać szalotki, smażyć przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać przyprawy, a następnie wsypać ryż i wymieszać, aby cały pokrył się olejem z przyprawami. Wlać płyn, w którym gotowała się ryba, dodając skórkę z cytryny. Zagotować.
    3. Zmniejszyć ogień tak, żeby płyn lekko wrzał. Przykryć, gotować przez 10 minut. Dodać groszek, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie prawie cały płyn.
    4. Podzielić rybę na płatki, usuwając skórę i ości, jeśli jakieś pozostały. Zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie mieszając dodać rybę do ryżu na patelni, razem z posiekanymi pomidorami, sokiem cytrynowym i szczypiorkiem.
    5. Przyprawić do smaku pamiętając, że wędzony łupacz jest dosyć słony. Przenieść kedgeree na uprzednio podgrzany półmisek i przybrać ćwiartkami jajka na twardo.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Można przyrządzić kedgeree z łososiem zamiast łupacza — należy wówczas zastąpić szczypiorek posiekanym świeżym koperkiem. * • Jeśli gotujemy dla wegetarian, rybę zastąpmy 200 g pokrojonych w plasterki grzybów, usmażonych z szalotką i przyprawami. Tuż przed podaniem dodajmy do ryżu dojrzałe, pokrojone na kawałki awokado.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnnaKucba
    autor:
    0

    Mialam w lodowce wedzonego lupacza i prawde mowiac nie wiedzialam co z nim zrobic. I tak natrafilam na ten przepis. Goraco polecam! Risotto bylo przepyszne! - 08 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis