Kapusta z kiełkami fasoli i sezamem

    Kapusta z kiełkami fasoli i sezamem

    1polubienie
    16min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki odrobinie fantazji i paru egzotycznym składnikom nawet z pospolitych warzyw można przyrządzić wyjątkową potrawę. To soczyste danie stir-fry jest pyszne i cudownie chrupie. Będzie doskonałym dodatkiem do potraw orientalnych, ale można je także podać do innych dań rybnych, drobiu i mięsa z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g sezamu
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 300 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
    • ½ główki kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
    • 170 g kiełków fasoli
    • 4 łyżki sosu ostrygowego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 16min. 

    1. Rozgrzać mały rondel i potrząsając uprażyć w nim sezam, aż zacznie się rumienić. Wysypać do miseczki i odstawić.
    2. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie. Dodać kapustę włoską i pekińską. Smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kapusta zaczęła mięknąć. Dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze kilka sekund.
    3. Przesunąć warzywa ku bokom patelni, by zrobić wolne miejsce w środku. Wlać sos ostrygowy i 2 łyżki wody. Mieszając podgrzać, a następnie wymieszać warzywa z rozcieńczonym sosem ostrygowym. Skosztować i w razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, że sos ostrygowy jest dość słony. Podawać warzywa od razu, posypane prażonym sezamem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, kwas foliowy * ✓✓ B12 * ✓ B1, wapń, żelazo, potas

    Zalety

    • Sezam nadaje tej potrawie wyjątkowy smak i dostarcza wapnia. Zalecany jest on osobom, które nie lubią lub nie tolerują nabiału, będącego głównym źródłem tego mikroelementu w diecie europejskiej. Zwłaszcza młode dziewczęta powinny otrzymywać duże dawki wapnia oraz przejawiać aktywność ruchową. Uchroni je to przed osteoporozą w późniejszym wieku. * •Kiełki fasoli, podobnie jak inne kiełki, są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dostarczają one też organizmowi żelaza i potasu.

    Inne propozycje

    • Kapustę włoską można zastąpić 250 g czerwonej, drobno poszatkowanej, a kiełki fasoli 3 ugotowanymi i posiekanymi burakami. Czerwona kapusta wymaga smażenia dłuższego o 2 minuty, więc należy wrzucić ją do woka lub na patelnię przed kapustą pekińską. Zamiast sosu ostrygowego należy użyć łyżki płynnego miodu i 2 łyżek sosu sojowego. * • Kapustę włoską można też zastąpić brukselką, która usmażona metodą stir-fry jest pyszna i chrupiąca. Należy ją drobno poszatkować oraz potrząsnąć, by rozpadła się na paseczki. Z powodzeniem może też użyć młodej kapusty, również drobno poszatkowanej. Zamiast sezamem, warzywa można posypać prażonymi płatkami migdałów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis