Najlepsze sajgonki

    Najlepsze sajgonki

    10polubień
    50min.


    Zrobione przez 512 osób

    Sajgonki to wspaniała przystawka do smażonych warzyw! Podawać na ciepło z dipem lub z sosem sojowym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg mielonej wieprzowiny
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 litr oleju z orzeszków ziemnych, do smażenia
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki wody
    • 150 g poszatkowanej kapusty
    • 55 g startej marchewki
    • 7 arkuszy ciasta ryżowego na sajgonki, wielkości 18x18 cm
    • 20 g sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przyprawić wieprzowinę imbirem i czosnkiem granulowanym, i dokładnie wymieszać. Podgrzewać mięso z przyprawami na średniej patelni, stale mieszając, aż się usmaży i zbrązowieje. Odstawić.
    2. W innej dużej patelni rozgrzać olej do dość wysokiej (około 190°C) temperatury. W czasie, gdy olej się nagrzewa, wymieszać w miseczce mąkę z wodą, aż powstanie rzadkie ciasto. W osobnym naczyniu wymieszać kapustę z marchwią i usmażonym mięsem.
    3. Położyć arkusz ciasta na stolnicy rogiem do siebie. Umieścić od 1/4 do 1/3 szklanki farszu mięsnego na cieście i przełożyć róg ponad farszem. Złożyć lewy i prawy róg ku środkowi i zrolować ciasto ruchem od siebie. Nanieść pędzelkiem nieco ciasta na ostatni róg, aby skleić rolkę.
    4. Wkładać rolki na rozgrzany olej i smażyć, obracając od czasu do czasu, aż będą złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać na półmisku posypane sezamem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis