Kalafior z bułką tartą

    Kalafior z bułką tartą

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 17 osób

    Chrupką, złocistą zasmażkę do tego prostego dania przygotowuje się zwykle, podsmażając bułkę tartą w dużej ilości masła. My przyrządzimy ją na niewielkiej ilości oliwy i dodamy nieco świeżych ziół. Smakuje świetnie i doskonale komponuje się z gotowanymi w wodzie lub na parze warzywami, a szczególnie z kalafiorem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior, podzielony na różyczki
    • Chrupka zasmażka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 100 g bułki tartej
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 1 łyżka świeżego estragonu, posiekanego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżych ziół, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przygotować garnek do gotowania na parze. Włożyć kalafior i gotować około 15 minut, żeby nieco zmiękł.
    2. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wsypać bułkę tartą i starannie wymieszać z oliwą. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, często mieszając, aż bułka przyrumieni się mocno. W czasie smażenia bułki oliwa wycieka z tej, która jest już podsmażona i zostaje wchłonięta przez resztę, więc zasmażka rumieni się równomiernie.
    3. Przełożyć kalafior na podgrzany półmisek. Doprawić zasmażkę solą i pieprzem, wymieszać z tymiankiem, estragonem i natką pietruszki. Nałożyć zasmażkę na kalafiora. Udekorować gałązkami ziół i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ kwas foliowy * ✓ B1, B6, niacyna

    Inne propozycje

    • Tę samą zasmażkę podajmy do brukselki (ugotowanej w wodzie lub na parze). Zamiast estragonu należy użyć posiekanej świeżej szałwii lub majeranku i dodać skórkę otartą z cytryny. Podawać z cząstkami cytryny, by można było skropić sokiem brukselkę. * • Zasmażka smakuje też wybornie z burakami na gorąco. Zamiast estragonu należy użyć świeżej szałwii i dodać skórkę otartą z pomarańczy. Pokroić świeżo ugotowanego buraka w grube plastry, ułożyć na półmisku tak, by nachodziły one na siebie i nałożyć na nie zasmażkę. Udekorować plasterkami pomarańczy. Buraki w takiej postaci doskonale smakują z pieczoną w piekarniku lub na grillu wieprzowiną, szczególnie szynką lub kiełbasą. * • Seler to kolejne warzywo, które świetnie smakuje z chrupką zasmażką. Należy go pokroić w drobną kostkę, plasterki lub słupki i ugotować. Aby zasmażka była delikatniejsza, należy zastąpić zioła wymienione w głównym przepisie 3 łyżkami drobno posiekanego, świeżego szczypiorku. Tak przyrządzony seler jest doskonałym dodatkiem do białej ryby, pieczonej w piekarniku bądź też gotowanej.

    Zalety

    • Kalafior należy do rodziny warzyw kapustowatych. Zawiera on związki siarki, które, jak się uważa, chronią przed rakiem. Dostarcza też organizmowi witaminę C oraz błonnik. * • Często nie docenia się pieczywa jako produktu o wysokich wartościach odżywczych. Co więcej, zupełnie niesprawiedliwie zyskało ono opinię tuczącego. W rzeczywistości tuczące jest nie samo pieczywo, lecz to, co się na nim kładzie. Nawet białe pieczywo zawiera dużo błonnika, a ponadto jest ono często wzbogacane w witaminy i mikroelementy, między innymi witaminę B1 i wapń.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis