Jambalaya z kurczaka i szynki

    Jambalaya z kurczaka i szynki

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jambalaya to potrawa typowa dla kuchni kajuńskiej, pełna złożonych pikantnych smaków. Niewielką ilość mięsa wystarczy uzupełnić mnóstwem ryżu i warzyw, by stworzyć świetne, pożywne danie i zapewnić zdrową równowagę białkowo-węglowodanową.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości
    • 2 łyżeczki przyprawy cajun
    • 1 łyżeczka suszonej szałwii lub majeranku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g ryżu basmati
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 100 g gotowanej szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
    • 400 g pomidorków koktajlowych lub pokrojonych pomidorów z puszki
    • sos tabasco
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 4–6 cebulek dymek, posiekanych
    • grubo posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić mięso kurczaka w 2-centymetrową kostkę. Posypać je przyprawą cajun, szałwią lub majerankiem. Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu na dość dużym ogniu, wrzucić mięso kurczaka i smażyć przez 5 minut, często mieszając, aż kostki przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć je z rondla łyżką cedzakową.
    2. Wlać resztę oleju do rondla i wrzucić cebulę, zieloną paprykę oraz seler i smażyć przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek oraz ryż i smażyć przez kolejną minutę.
    3. Wlać bulion i dobrze wymieszać. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać szynkę i pomidory z sokiem z puszki. Gotować pod przykryciem jeszcze przez 5–10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn z rondla.
    4. Przyprawić sosem tabasco i odrobiną soli oraz pieprzu. Podawać posypane posiekaną dymką i pietruszką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C. Dobre źródło żelaza, witaminy B₆ oraz witaminy E. Dość dobre źródło miedzi, niacyny, potasu i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis