Jambalaya z krewetkami

    Jambalaya z krewetkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jambalaya to potrawa kuchni kreolskiej, która jest typowym daniem z jednego garnka. Soczysta ryba, krewetki, pikantny pomidorowy sos i mnóstwo warzyw tworzą kompletny, sycący posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża biała cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 3-4 łodygi selera naciowego, pokrojone kostkę (liście zachować)
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • ½ łyżeczki chili w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 250 g długoziarnistego ryżu
    • 800 g krojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka siekanego świeżego tymianku albo 1 łyżeczka suszonego
    • 300 g filetu z żabnicy, bez skóry, w 4 kawałkach
    • 8 surowych krewetek tygrysich, obranych (ok. 75 g)
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 1 cytryna do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać oliwę na małym ogniu na głębokiej patelni. Dodać cebulę, czosnek, selera naciowego, czerwoną paprykę, chili i kmin rzymski. Smażyć przez 10-12 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać ryż, smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając.
    2. Odcedzić pomidory na sicie, nad naczyniem z podziałką. Zachować zalewę, pomidory dodać do ryżu. Posypać tymiankiem, dokładnie wymieszać i zmniejszyć nieco ogień.
    3. Dolać do zalewy z pomidorów tyle wrzątku, aby całkowita objętość płynu wynosiła 1 litr. Wlać go na patelnię, zamieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię lekko uchyloną pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    4. Przyprawić ryż do smaku, na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Ponownie częściowo przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut. Ostrożnie wymieszać ryż, przewrócić kawałki ryby i dodać krewetki. Znów przykryć i gotować przez kolejne 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe, ryba będzie ugotowana, a ryż miękki. Danie powinno być wilgotne, a nie wysuszone.
    5. Zdjąć z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 5 minut. Posypać z wierzchu porwanymi liść mi selera i natką pietruszki, podawać z cytryną przekrojoną wzdłuż na ćwiartki, do wyciskania.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Kucharz radzi

    • Jeśli w sklepie nie ma surowych krewetek tygrysich, można użyć obranych i gotowanych. Należy dodać je pod sam koniec gotowania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis