Jajka flamenco

    To wyjątkowo efektowne danie w stylu hiszpańskim jest wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania. Świetnie nadaje się na lekki lunch czy kolację. Można je podawać ze świeżym pieczywem.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, w plasterkach
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta), pokrojone w plasterki
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 6 pomidorów, pokrojonych na kawałki (ok. 400 g)
    • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
    • 4 duże jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Gotować ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 10 minut.
    3. Dodać ziemniaki i pomidory, podgrzewać kolejne 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    4. Dodać oregano i przyprawić do smaku. Zrobić 4 zagłębienia w mieszance warzyw i w każde z nich wbić jajko. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez 8-10 minut, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Można przygotować to danie z mięsem: w punkcie 2. razem z cebulą dodać 150 g posiekanej szynki albo pokrojonej w kostkę kiełbasy chorizo (potrawa będzie pikantniejsza). * • Na początku punktu 4. można także dodać kawałki wędzonego łososia lub wędzonej makreli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis