Jajka flamenco

    Jajka flamenco

    5polubień
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To wyjątkowo efektowne danie w stylu hiszpańskim jest wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania. Świetnie nadaje się na lekki lunch czy kolację. Można je podawać ze świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, w plasterkach
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta), pokrojone w plasterki
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 6 pomidorów, pokrojonych na kawałki (ok. 400 g)
    • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
    • 4 duże jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Gotować ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać paprykę oraz cukinię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 10 minut.
    3. Dodać ziemniaki i pomidory, podgrzewać kolejne 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    4. Dodać oregano i przyprawić do smaku. Zrobić 4 zagłębienia w mieszance warzyw i w każde z nich wbić jajko. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez 8-10 minut, aż jajka się zetną. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Można przygotować to danie z mięsem: w punkcie 2. razem z cebulą dodać 150 g posiekanej szynki albo pokrojonej w kostkę kiełbasy chorizo (potrawa będzie pikantniejsza). * • Na początku punktu 4. można także dodać kawałki wędzonego łososia lub wędzonej makreli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis