Jagnięcina z cukinią i imbirem

    Jagnięcina z cukinią i imbirem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i zdrowe danie, które, dzięki dodaniu ziemniaków i mnóstwa warzyw, staje się pożywnym jednogarnkowym posiłkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 25 g imbiru, drobno posiekanego
    • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 350 g jagnięciny (udźca lub karkówki), pokrojonej w plastry
    • 700 g młodych ziemniaków
    • 3 łyżki oleju
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 150 g zielonego groszku, świeżego lub rozmrożonego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 4 łyżki wywaru z jagnięciny lub z warzyw
    • 2 łyżeczki płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Wymieszać olej sezamowy z sokiem z cytryny, połową imbiru i łyżką posiekanej mięty w płytkim naczyniu. Dodać mięso i dokładnie wymieszać, a następnie przykryć naczynie i pozostawić mięso do zamarynowania na czas przygotowywania pozostałych składników (najlepiej marynować 2-3 godziny w lodówce).
    2. Włożyć ziemniaki do garnka i zalać taką ilościąwrzątku, aby całe znalazły się pod wodą. Ponownie zagotować, częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 12 minut, aż będą prawie gotowe. Odcedzić i pozostawić, aż wystygnąna tyle, żeby można je było wziąć do ręki. Pokroić ziemniaki w plastry o grubości 5 mm, a plastry w słupki. Pokrojone ziemniaki umieścić w naczyniu, skropić łyżką oleju i wstrząsnąć, aby się nim pokryły.
    3. Rozgrzać łyżkę z pozostałego oleju w woku. Wrzucić mięso na dobrze rozgrzany olej i cały czas mieszając, smażyć na dużym ogniu minutę, aż się lekko zrumieni, ale pozostanie krwiste. Zdjąć z patelni i odstawić.
    4. Wlać resztę oleju na patelnię, na której smażyło się mięso. Kiedy olej się rozgrzeje, dodać pokrojoną cukinię. Smażyć minutę mieszając, potem wrzucić ziemniaki. Smażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż warzywa się zrumienią, uważając, aby nie połamać słupków ziemniaków. Dodać dymkę i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
    5. Zmniejszyć ogień i dodać groszek, sos sojowy, wywar, miód i pozostały imbir. Wrzucić z powrotem mięso, wlać wszystkie soki. Smażyć mieszając przez 2-3 minuty, aż płyn zacznie wrzeć, a wszystkie składniki będą miękkie i gorące. Przyprawić do smaku, posypać pozostałą posiekaną miętąi podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast jagnięciny i cukinii można użyć wieprzowiny i gruszek. 2 dojrzałe, ale twarde gruszki - najlepiej czerwone — pokroić i dodać w punkcie 4., po ziemniakach, razem z dymką. * • Można także przygotować to danie w wersji wegetariańskiej, zastępując jagnięcinę paczką tofu, około 350 g, pokrojonego w kostkę. Tofu należy marynować w mieszaninie 2 łyżeczek oleju sezamowego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki japońskiego wina ryżowego mirin lub sherry, 1 rozgniecionego ząbka czosnku i 1 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis