Zapiekanka ziemniaczana z indykiem i serem pleśniowym

    Zapiekanka ziemniaczana z indykiem i serem pleśniowym

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zapiekanka z ziemniaków, selera, pora, indyka i sera to świetna potrawa na jesienny dzień. Podawać z sałatką z pomidorów i zielonej fasolki oraz bułką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków, pokrojonych w plasterki
    • 300 g selera, pokrojonego w plasterki
    • 350 g porów, pokrojonych w plasterki
    • 250 g piersi indyka, pokrojonej w plasterki
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżki suszonego
    • 250 ml wywaru drobiowego
    • 75 g sera stilon, pokruszonego
    • 25 g masła, pokrojonego na kawałki
    • DO PRZYBRANIA
    • gałązki świeżego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć ziemniaki i seler do rondla z posoloną wodą, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 3 minuty na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Zdjąć z ognia i odlać.
    2. Ułożyć jedną trzecią ziemniaków i selera na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego o pojemności 2 litrów. Posypać połową porów, paseczków indyka i tymianku. Doprawić pieprzem.
    3. Ułożyć na wierzchu kolejne warstwy ziemniaków, selera, mięsa i tymianku. Przykryć warstwą ziemniaków i selera.
    4. Zalać gorącym wywarem, posypać serem i wiórkami masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut.
    5. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 20 minut, aż ser się rozpuści, a zapiekanka będzie bulgotać i się przyrumieni.

    Inne propozycje

    • Zamiast indyka można użyć tę samą ilość pokrojonej na paseczki szynki lub pół na pół szynki i indyka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis