Indyk z warzywami i ziołowymi bułeczkami

    Indyk z warzywami i ziołowymi bułeczkami

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczny indyk duszony w cydrze z warzywami, a następnie zapiekany z ziołowymi bułeczkami, to pyszne zimowe danie na obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki mąki
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 450 ml wytrawnego cydru
    • 1 liść laurowy
    • 4 marchewki
    • 150 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
    • 3 cukinie
    • 100 g mrożonej kukurydzy
    • Bułeczki
    • 175 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
    • 30 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 100 ml chudego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obtoczyć kawałki indyka w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę oliwy na głębokiej patelni. Wrzucić mięso i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać pozostałą oliwę i cebulę, zmniejszyć ogień na mały i smażyć przez 5 minut, aż cebula się przyrumieni.
    2. Wlać cydr i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Pokroić marchewkę na kawałki długości 2 cm. Wrzucić na patelnię z pieczarkami. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.
    3. Pokroić cukinie na kawałki długości 2 cm. Wymieszać z kukurydzą i odstawić.
    4. Wymieszać mąkę z ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać masło i rozcierać palcami z mąką. Wlać mleko i wyrobić niezbyt gęste ciasto. Ugnieść rękami na stolnicy oprószonej mąką, żeby powstał placek grubości 1 cm. Wykroić 8 krążków foremką o średnicy 6 cm.
    5. Dodać cukinię i kukurydzę do mięsa z warzywami. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć bułeczki. Piec przez 20 minut, aż się przyrumienią.

    Kucharz radzi

    • Aby przygotować to danie wcześniej, należy przyrządzić nadzienie, a potem ostudzić i wstawić do lodówki. Odgrzać powoli, a następnie upiec z bułeczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis