Indyk z soczewicą i kiełbasą chorizo

    Indyk z soczewicą i kiełbasą chorizo

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łagodne mięso indyka i pikantna kiełbasa chorizo, do tego warzywa i soczewica — oto danie zawierające mało tłuszczu, a za to bogate w błonnik, zdrowe i pełne smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g kiełbasy chorizo, w plasterkach
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 300 g piersi z indyka, pokrojonej w plastry
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 225 g soczewicy puy
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • 250 ml gorącego wywaru z kurczaka
    • posiekana natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wrzucić kiełbasę, cebulę, czosnek i selera naciowego na rozgrzaną teflonową patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć.
    2. Dodać mięso i paprykę, smażyć przez 3-4 minuty, aż mięso się zrumieni.
    3. Dodać soczewicę, wino i wywar, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie. Przyprawić i podawać posypane natką pietruszki.

    Kucharz radzi

    • Soczewica puy pochodzi z Francji, z regionu o tej właśnie nazwie. Ma małe, szarozielone ziarna i charakterystyczny smak i w czasie gotowania zachowuje kształt. Jeśli nie ma jej w sklepie, można przygotować tę potrawę, używając każdej innej soczewicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis