Indyk z czerwoną kapustą i jabłkami

    Indyk z czerwoną kapustą i jabłkami

    1polubienie
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie lekko obrumienione kotleciki z piersi indyka zapiekamy w niezbyt wysokiej temperaturze razem z czerwoną kapustą, młodymi burakami, plasterkami jabłek i soczewicą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 łyżeczek oleju
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 4 kotlety z piersi indyka o grubości około 1 cm
    • 1 czerwona cebula, w plasterkach
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 500 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
    • 200 g młodych buraczków, pokrojonych na 6 cząstek
    • 2 czerwone jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
    • sok i skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
    • 1,5 łyżki jasnego cukru muscovado
    • 400 g zielonej soczewicy z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 4 łyżki wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Wymieszać 2 łyżeczki oleju z 1 łyżeczką octu. Posmarować mięso marynatą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas duszenia kapusty.
    2. Rozgrzać 3 łyżeczki oleju w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, smażyć kilka sekund i zdjąć naczynie z ognia. Wrzucić kapustę, buraka, plasterki jabłka, skórkę i sok z pomarańczy, resztę octu i cukier. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
    3. Przykryć naczynie pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 1,5 godziny, aż kapusta nieco zmięknie. Wymieszać po 45 minutach. Pod koniec pieczenia warzyw i owoców wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    4. Rozgrzać patelnię grillową i posmarować resztą oleju. Wrzucić mięso i zrumienić z jednej strony, smażąc na dość dużym ogniu przez 1,5 minuty (nie powinno być wysmażone).
    5. Dodać soczewicę do kapusty, ułożyć na wierzchu mięso, przyrumienioną stroną do góry. Wymieszać wywar z musztardą i skropić mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, a mięso się upiecze.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Inne propozycje

    • Równie smaczne sąprzyrządzone w ten sam sposób kotlety wieprzowe. Zrumienić na patelni po 2 minuty z każdej strony 4 starannie okrojone z tłuszczu kotlety z łopatki. Jabłka zastąpić lekko dojrzałymi gruszkami, ułożyć na nich kotlety i zapiekać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis