Indyk w sosie mole

    Indyk w sosie mole

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest to łagodna w smaku odmiana bardzo pikantnej meksykańskiej potrawy, przyrządzanej z mięsa indyka, rodzynek i migdałów. Należy ją podawać z gotowanym ryżem i sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
    • 2 łyżki sezamu
    • 500 g piersi z indyka, pokrojonej w cienkie paski
    • 1,5 łyżki łagodnego chili w proszku
    • ½ łyżeczki zmielonych goździków
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 40 g rodzynek
    • 150 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki płatków migdałowych, prażonych
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek z plasterkami chili oraz ziarnami sezamu i smażyć, często mieszając, przez 10 minut, aż cebula się przyrumieni.
    2. Dodać kawałki indyka i wymieszać. Posypać chili w proszku i goździkami, dodać rodzynki oraz pomidory z puszki. Starannie wymieszać.
    3. Wlać bulion do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
    4. Dodać migdały oraz posiekaną kolendrę, wymieszać. Przyprawić. Wyłożyć na półmisek, przybrać gałązkami kolendry i natychmiast podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    Zamiast surowego mięsa indyka można użyć ugotowanego mięsa, pokrojonego w kostkę. Wrzucić je do sosu razem z rodzynkami. * Taco z indykiem w sosie mole - wymieszać łyżeczkę mąki kukurydzianej z łyżką zimnej wody i dodać do sosu przed wrzuceniem migdałów w punkcie 4. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje, a następnie dodać migdały i kolendrę. Zrobić sałatkę z czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki, 2 posiekanych pomidorów, pokrojonego w plasterki dużego awokado, poszatkowanej sałaty lodowej i posiekanej świeżej kolendry. * Podgrzewać 12 placków taco w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C 3 minuty lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Przed podaniem ułożyć na nich niewielką ilość sałatki, a potem nałożyć łyżką mięso w sosie mole. Przygotować odpowiednią ilość serwetek i jeść palcami.

    Punkty dla zdrowia

    • Badania wykazały, że likopen – naturalny barwnik, któremu pomidory zawdzięczają czerwony kolor – może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka gruczołu krokowego. W wyniku trwających sześć lat badań 48 000 mężczyzn, przeprowadzonych na wydziale medycyny Harvard University, stwierdzono, że spożywanie produktów pomidorowych częściej niż dwa razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty o 34 procent. Stężenie likopenu w pomidorach przetworzonych jest znacznie większe niż w świeżych. * • Rodzynki zawierają dość dużą ilość błonnika i potasu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło miedzi, witaminy B₆, witaminy B₁₂ oraz witaminy E. Dobre źródło żelaza, niacyny, potasu, witaminy C i cynku. Dość dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₁ oraz witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis