Indyk smażony z groszkiem cukrowym i kukurydzą

    Indyk smażony z groszkiem cukrowym i kukurydzą

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie, pełne kruchych warzyw danie na szybki posiłek w środku tygodnia - może znaleźć się na stole w ciągu pół godziny od momentu, kiedy przekroczysz próg domu. Kukurydza zawiera dużo węglowodanów, więc nie musisz gotować ryżu czy makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka sosu ostrygowego
    • 3 łyżki bulionu drobiowego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
    • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 3 duże ząbki czosnku, rozgniecione
    • 400 g filetu z piersi indyka, pokrojonego w cienkie paski
    • 200 g groszku cukrowego
    • 340 g kukurydzy z puszki
    • 1 łyżka sezamu
    • listki świeżej kolendry do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wymieszać w małym naczyniu sos ostrygowy z bulionem. Odstawić.
    2. Rozgrzać wok na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju i podgrzewać, aż tłuszcz będzie bardzo gorący. Dodać ziarna gorczycy, smażyć je przez 10-15 sekund, aż zaczną pękać.
    3. Szybko dodać pozostały olej, dymkę i czosnek, smażyć mieszając minutę. Dodać mięso i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
    4. Dodać groszek cukrowy, a następnie wlać sos ostrygowy i wymieszać. Smażyć na dużym ogniu jeszcze przez 3 minuty, aż mięso się usmaży, a groszek cukrowy będzie dostatecznie miękki.
    5. Dodać kukurydzę, smażyć mieszając przez 2 minuty, żeby się rozgrzała. Tuż przed podaniem posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    • Zamiast indyka można użyć filetów z piersi lub udek kurczaka, bez skóry, pokrojonych w cienkie plastry. Można także użyć małych różyczek brokułów, dużych pieczarek pokrojonych w grube plasterki, pokrojonej w paski czerwonej lub zielonej papryki. * • Aby posiłek był bardziej sycący, można zrezygnować z kukurydzy, a zamiast niej dodać orientalny makaron. Suchy makaron zalać wrzątkiem w żaroodpornym naczyniu i pozostawić na czas podany na opakowaniu. Odcedzić makaron i dodać do pozostałych składników w woku lub na patelni. * • W supermarketach można kupić gotowe sosy do potraw typu stir-fry. Jeśli mamy taki gotowy sos, rezygnujemy oczywiście z sosu ostrygowego i wywaru.

    Kucharz radzi

    • Sos ostrygowy, produkowany z ostryg, sosu sojowego i solnej zalewy, to popularny dodatek w kuchni chińskiej. Nadaje daniom bogaty, charakterystyczny smak - ale należy go używać w umiarkowanych ilościach, bo zawiera bardzo dużo soli. Jeśli używamy sosu ostrygowego, nie ma potrzeby solenia potrawy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis