Moje krabowe placuszki

    Moje krabowe placuszki

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 906 osób

    Doskonałe placuszki z krabów, bardzo smaczne i aromatyczne. Podawać z dipem czosnkowym (lub sosem „aioli”) i z wytrawnym białym winem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 posiekanych dymek
    • 90 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    • 170 g mięsa kraba z puszki, odsączonego
    • 1 jajko
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
    • 225 g pokruszonych maślanych krakersów
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 3/4 łyżeczki przyprawy do ryb
    • sól do smaku
    • czarny mielony pieprz do smaku
    • 1 szklanka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Lekko podsmażyć dymki, aż zmiękną, a następnie odstawić aby przestygły.
    2. Wymieszać podsmażoną dymkę z mięsem z kraba, dodać jajko, majonez, gorczycę, pokruszone krakersy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, przyprawę do ryb, sól i pieprz, i wymieszać. Formować placuszki średnicy 6-8 cm i grubości 1,5 cm, a następnie obtaczać w tartej bułce.
    3. W patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1/2 szklanki oleju. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Osuszyć szybko na ręczniku papierowym i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis