Hiszpańska sałatka z owocami morza

    Hiszpańska sałatka z owocami morza

    Zapisz do ulubionych
    23min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę pyszną sałatkę, doskonałą na lekki letni posiłek, przygotowuje się z gotowej mieszanki owoców morza. Owoce morza są bogatym źródłem cynku, którego często brakuje w naszej diecie, a który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu obronnego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g fasolki szparagowej
    • 250 g mieszanki ugotowanych owoców morza (małży, kalmarów i krewetek) — jeśli z mrożonki, to rozmrożonych
    • 5 korniszonów, drobno posiekanych
    • 12 oliwek, nadziewanych papryką
    • 2 cykorie
    • Salsa pomidorowa
    • 2½ łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 małej cytryny
    • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
    • 250 g dużych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1-2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Przygotować salsę. W niewielkim naczyniu energicznie wymieszać oliwę i sok z cytryny z odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu (nie trzeba dodawać soli - korniszony i oliwki są dosyć słone). Wrzucić czerwoną cebulę, wymieszać, aby pokryła się oliwą z sokiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić.
    2. Gotować fasolkę przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pokroić fasolkę na połówki, a następnie włożyć do dużej miski razem z owocami morza, korniszonami i oliwkami. Nałożyć salsę i delikatnie wymieszać.
    3. Podzielić cykorie na pojedyncze listki i zatknąć je na brzegach sałatki. Podawać natychmiast.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Ta sama sałatka na sposób tajski: z salsą z mango zamiast z pomidorów. Wymieszać 2 szalotki pokrojone w plasterki, 1 mango pokrojone w drobną kostkę, ½ ogórka pokrojonego w drobną kostkę, 2 drobno posiekane czerwone papryczki chili, drobno posiekany kawałek (5 cm) palczatki cytrynowej, 1 łyżkę tajskiego sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry i szczyptę drobnego cukru. Dodać salsę do owoców morza, 150 g kiełków fasoli i 150 g lekko obgotowanego groszku cukrowego, pokrojonego na małe kawałki. Wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis