Hamburgery z czerwonej fasoli i orzechów brazylijskich

    Hamburgery z czerwonej fasoli i orzechów brazylijskich

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto wegetariańskie hamburgery z pełnych białka i błonnika składników: orzechów brazylijskich i czerwonej fasoli kidney. Zdrowe i smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g orzechów brazylijskich
    • 2 marchewki, pokrojone na kawałki
    • 25 g natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • paseczki skórki z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 4 cebulki dymki
    • 2 łyżki oleju
    • Sos chutney
    • 2 jabłka, pokrojone na ćwiartki
    • 50 g suszonych moreli, posiekanych
    • 4 łyżki sosu chutney z mango
    • sok z 1 cytryny
    • Do podania
    • 4 bułki do hamburgerów z ziarnami
    • 85 g rukoli
    • ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu. Wyłożyć blachę folią aluminiową i natłuścić lekko oliwą. Zmiksować w malakserze orzechy, marchewkę, natkę, czosnek, skórkę z cytryny i kolendrę. Dodać fasolę i dymkę i jeszcze chwilę miksować. Przyprawić do smaku.
    2. Podzielić masę na 4 części, z każdej uformować hamburgera o średnicy około 10 cm i grubości 2 cm, ułożyć na blasze (hamburgery można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, surowe lub upieczone).
    3. Posmarować hamburgery połową oleju, opiekać przez 5 minut, aż mocno się zrumienią i zaczną skwierczeć. Przewrócić, posmarować resztą oleju i opiekać jeszcze przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę opiekacza do średniej i jeszcze raz przewrócić hamburgery (mogą pękać i tracić kształt - należy je wówczas uklepywać). Opiekać jeszcze przez 5 minut, jeśli trzeba - poprawić kształt i odstawić na 2-3 minuty, aby nieco stwardniały.
    4. Zetrzeć jabłka na grubej tarce. Dodać do nich morele, sos chutney, sok z cytryny, wymieszać. Opiec bułki od przeciętej strony.
    5. Nałożyć trochę rukoli i plasterków ogórka, hamburgery oraz sos chutney i kilka plasterków czerwonej cebuli na spód każdej bułki. Przykryć górnymi częściami i podawać z resztą sosu chutney oraz sałatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis