Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili

    Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Hamburgery przyrządza się bardzo szybko, zwykle jednak zawierają bardzo dużo tłuszczu. Tu proponujemy przepis na dość lekkie kotlety, przyrządzone z chudej mielonej wieprzowiny z jabłkami i dymką. Znakomitym dodatkiem do nich jest sos chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g chudej mielonej wieprzowiny
    • 2 jabłka, starte
    • 75 g bułki tartej (przygotowanej z 4 kromek razowego chleba bez skórki)
    • 4 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • Do podania
    • liście sałaty rzymskiej, pokrojone na pół
    • ½ ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 4 miękkie bułki, przekrojone
    • 4 łyżeczki łagodnego sosu chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać dokładnie mięso z jabłkami, dymką, czosnkiem, imbirem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
    2. Uformować z masy 4 kulki, a następnie rozpłaszczyć je, aby powstały kotlety o średnicy około 10 cm i grubości około 1,5 cm. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu.
    3. Ułożyć hamburgery na ruszcie na arkuszu folii aluminiowej. Opiek przez 15 minut, aż się dobrze upieką, raz przewracając.
    4. Liście sałaty i plasterki ogórka rozłożyć równo na spodach bułek. Ułożyć kotlety na warzywach, na każdym rozsmarować po 1 łyżeczce sosu chili. Przykryć górnymi częściami bułek i podawać.

    Inne propozycje

    • Jeśli użyjemy gotowego sosu chili, zaoszczędzimy trochę czasu, ale przygotowanie własnego także nie jest bardzo pracochłonne. Pokroić w cienkie plasterki 1 czerwoną papryczkę chili i wrzucić do małego rondelka razem z ½ łyżki mąki arrarutowej. Mieszając stopniowo dodawać 4 łyżki świeżego soku z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę drobnego, jasnego brązowego cukru i ½ łyżki tajskiego sosu rybnego. Dokładnie wymieszać, ustawić rondel na dużym ogniu i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

    Kucharz radzi

    • Kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, aby wyjąć je z lodówki na 10-15 minut przed smażeniem. Można je także zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis