Hamburgery w stylu śródziemnomorskim z salsą pomidorową

    Hamburgery w stylu śródziemnomorskim z salsą pomidorową

    Zapisz do ulubionych
    23min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suszone pomidory, czosnek i świeże zioła nadają tym hamburgerom prawdziwie śródziemnomorski smak i aromat. Domowe kotlety zawierają mniej tłuszczu niż większość gotowych burgerów, a przy tym możemy je doprawić tak, jak lubimy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 25 g bułki tartej (z pieczywa razowego)
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 40 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i drobno posiekanych
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 4 bułeczki do hamburgerów z ziarnami
    • 50 g rukoli
    • Salsa pomidorowa
    • 250 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona
    • ½ świeżej, łagodnej, zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W misce wymieszać mięso z bułką tartą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i kolendrą.
    2. Podzielić masę na 4 części i uformować kotlety o średnicy około 10 cm (powinny pasować do wielkości i kształtu bułek).
    3. Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrumienią się i upieką.
    4. Przygotować salsę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w naczyniu i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas, siekając wszystkie składniki w malakserze — aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsujacego.
    5. Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Rozłożyć nieco rukoli na spodzie każdej z nich, a na listkach położyć hamburgera. Nałożyć salsę na kotlet i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.

    Kucharz radzi

    • Hamburgery można przygotować wcześniej, a następnie zawinąć w folię i przechowywać do 2 dni w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce. Przed smażeniem należy je rozmrozić. Salsę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, w naczyniu przykrytym folią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis