Halibut z kapustą pak choi

    Halibut z kapustą pak choi

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Białe ryby o stosunkowo twardym mięsie, takie jak halibut, doskonale nadają się do smażenia na patelni, bo zachowują kształt i nie rozpadają się łatwo. Tu proponujemy halibuta podanego na kruchych warzywach, przykrytego szynką parmeńską.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju
    • 4 kawałki filetu z halibuta, bez skóry (ok. 150 g każdy)
    • 4 plastry szynki parmeńskiej (ok. 60 g)
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno startego
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kostkę
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych ukośnie w plasterki
    • 200 g groszku cukrowego, pokrojonego ukośnie na pół
    • 300 g młodego bobu
    • 200 g pak choi, pokrojonego w paski
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mocno rozgrzać połowę oleju na patelni o grubym dnie. Ułożyć kawałki ryby i smażyć przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią. Przewrócić rybę, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 4-5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Wrzucić na patelnię szynkę parmeńską i smażyć na dosyć dużym ogniu po minucie z każdej strony, aż będzie chrupka. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
    3. Wlać na patelnię resztę oleju. Smażyć, mieszając, czosnek, imbir i chili przez 30 sekund, (nie mogą się zrumienić). Dodać pokrojoną dymkę, groszek cukrowy i bób, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pak choi i smażyć jeszcze przez 2 minut, aż liście zaczną się zwijać.
    4. Ułożyć warzywa na podgrzanych talerzach, na nich ułożyć rybę, a na wierzchu — chrupiące plasterki szynki. Skropić sosem sojowym i podawać.

    Inne propozycje

    • Inne białe ryby o twardym mięsie, takie jak morszczuk, także nadająsię do tego dania. Rybę można także pokroić na 5-cm kawałki, zamiast smażyć całe filety. * • Wegetarianie mogą zastąpić rybę kawałkami twardego tofu — zwykłego lub wędzonego. Należy je lekko obsmażyć na oleju, a następnie postępować zgodnie z przepisem od punktu 3. Ułożyć tofu na warzywach, przed podaniem skropić sosem sojowym. * • Jeśli nie mamy akurat pak choi, możemy użyć porwanych liści kapusty pekińskiej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis