Gumbo z krewetkami

    Gumbo z krewetkami

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Miska parującego gumbo, czyli pikantnej potrawy, przypominającej gęstą zupę z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – to typowy przysmak mieszkańców Luizjany. Należy ją podawać z gotowanym na parze ryżem lub chrupiącym pieczywem, którym zbierzemy cały sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 75 g chudego wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 1 litr wywaru z ryby
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
    • 225 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżeczki sosu worcestershire
    • sos tabasco
    • 100 g okry, pokrojonej w plasterki
    • 340 g obranych z pancerzy surowych krewetek
    • 50 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
    • sól i pieprz
    • 3 dymki, pokrojone w cienkie plasterki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, paprykę oraz seler naciowy i smażyć przez 5–6 minut, aż lekko się przyrumienią. Dodać czosnek oraz boczek i smażyć przez 3–4 minuty. Wsypać mąkę, zwiększyć ogień i dalej smażyć przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić paprykę w proszku i smażyć przez kolejne 2 minuty. Powoli wlać wywar, dokładnie mieszając, żeby mąka nie utworzyła grudek.
    2. Dodać tymianek, pomidory z puszki, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, żeby zawartość rondla lekko kipiała. Dolać kilka kropel sosu tabasco. Wrzucić okrę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż okra zmięknie, a całość zgęstnieje.
    3. Dodać krewetki oraz fasolkę szparagową i dusić przez 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią, a fasolka zmięknie. Wyjąć z rondla liście laurowe i przyprawić gumbo solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, posypane posiekaną dymką.

    Inne propozycje

    Gumbo po jamajsku - zamiast boczku użyć 75 g chudej wędzonej kiełbasy, na przykład kabanosów. W 2. punkcie dodać łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru, ½ łyżeczki angostury, 200 g odsączonej czerwonej fasoli kidney oraz łyżkę ciemnego rumu razem z pomidorami i innymi składnikami. Połowę natki pietruszki zastąpić świeżą kolendrą. * Użyć 170 g krewetek i 170 g mięsa krabów z puszki. Wrzucić kraby do rondla na samym końcu razem z ostatnią porcją przypraw.

    Punkty dla zdrowia

    • Okra zawiera kleistą substancję, której używa się do zagęszczania płynów w takich potrawach jak opisana powyżej (nazwa gumbo pochodzi od afrykańskiego określenia okry). Okra, podobnie jak inne zielone warzywa, dostarcza dość dużych ilości błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, kwasu foliowego oraz witaminy C. * • Boczek to dobre źródło witaminy B₁, która jest niezbędna do utrzymania układu nerwowego w dobrym stanie. Należy używać chudych odmian boczku i pamiętać, że może on zwiększyć zawartość soli w potrawie.

    1 porcja zawi

    Doskonałe źródło niacyny, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy C. Dobre źródło żelaza, potasu, witaminy A oraz witaminy E. Dość dobre źródło wapnia, miedzi, kwasu foliowego, selenu i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis