Grzanki z sardynkami i papryką

    Grzanki z sardynkami i papryką

    2polubienia
    13min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bez gotowania — doskonała propozycja na lekki lunch, zwłaszcza kiedy brakuje czasu. Sardynki przygotowujmy razem z ośćmi, które są miękkie i łatwo się rozgniatają, a przy tym są bogatym źródłem wapnia. Także surowe warzywa zawierają mnóstwo ważnych substancji odżywczych. Na deser po takim lunchu warto sięgnąć po jakiś soczysty, świeży owoc.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 240 g sardynek z puszki, odsączonych
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 3 łyżki soku z limonki
    • szczypta soli selerowej
    • 4 grube kromki razowego lub wieloziarnistego chleba
    • 75 g rukwi wodnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Przełożyć sardynki do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekane łodygi selera, paprykę, cebulę, pastę z suszonych pomidorów i sok z limonki. Przyprawić lekko solą selerową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    2. Lekko opiec z obu stron kromki chleba. Rozłożyć rukiew na grzankach, na niej ułożyć sardynki z przyprawami i podawać.

    Inne propozycje

    • Sardynki można zastąpić tuńczykiem w zalewie. * • Zamiast surowej papryki można użyć papryki z grilla. Przekroić, usunąć gniazdo nasienne i opiekać paprykę ułożonąna przeciętej stronie około 5 minut, aż skórka się przypiecze. Kiedy wystygnie, obrać i drobno posiekać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis