Grzanki z sardynkami i papryką

    Bez gotowania — doskonała propozycja na lekki lunch, zwłaszcza kiedy brakuje czasu. Sardynki przygotowujmy razem z ośćmi, które są miękkie i łatwo się rozgniatają, a przy tym są bogatym źródłem wapnia. Także surowe warzywa zawierają mnóstwo ważnych substancji odżywczych. Na deser po takim lunchu warto sięgnąć po jakiś soczysty, świeży owoc.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 240 g sardynek z puszki, odsączonych
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 3 łyżki soku z limonki
    • szczypta soli selerowej
    • 4 grube kromki razowego lub wieloziarnistego chleba
    • 75 g rukwi wodnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Przełożyć sardynki do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekane łodygi selera, paprykę, cebulę, pastę z suszonych pomidorów i sok z limonki. Przyprawić lekko solą selerową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    2. Lekko opiec z obu stron kromki chleba. Rozłożyć rukiew na grzankach, na niej ułożyć sardynki z przyprawami i podawać.

    Inne propozycje

    • Sardynki można zastąpić tuńczykiem w zalewie. * • Zamiast surowej papryki można użyć papryki z grilla. Przekroić, usunąć gniazdo nasienne i opiekać paprykę ułożonąna przeciętej stronie około 5 minut, aż skórka się przypiecze. Kiedy wystygnie, obrać i drobno posiekać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis