Grzanki z pieczarkami i tymiankiem

    Grzanki z pieczarkami i tymiankiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Warto je przyrządzić, kiedy brakuje nam czasu, a chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Wspaniały zapach pieczarek wzmacnia smażenie ich z czosnkiem, ziołami oraz śmietaną. Doskonale smakują też na grzankach posmarowanych serkiem z ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g serka ricotta
    • 2 łodygi selera, drobno posiekane
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 500 g pieczarek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • 8 grubych kromek wieloziarnistego chleba (ok. 400 g)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć do miski ricottę, seler, pietruszkę oraz pieprz kajeński i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury.
    2. Małe pieczarki pozostawić w całości, a większe przekroić na pół. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię, dodać czosnek, tymianek, śmietanę oraz łyżeczkę wody. Przykryć i smażyć przez 3–4 minuty, aż zmiękną i puszczą sok. Wlać sok cytrynowy, dodać sól i pieprz.
    3. Opiec kromki chleba z obu stron. Zanim ostygną, posmarować każdą grzankę serkiem z ziołami, a następnie przekroić na pół.
    4. Ułożyć grzanki na osobnych talerzach. Nałożyć na nie gorące pieczarki i natychmiast podawać.

    Inne propozycje

    Rozgrzać na teflonowej patelni łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, 500 g pieczarek przekrojonych na pół oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć, często mieszając, 2 minuty, potem dodać łyżkę sosu worcestershire, łyżeczkę musztardy dijon oraz łyżeczkę brązowego cukru. Zmniejszyć ogień i delikatnie smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przyprawić solą i pieprzem. Opiec chleb i posmarować grzanki 75 g miękkiego koziego sera. Nałożyć łyżką gorące pieczarki na grzanki i natychmiast podawać.

    Punkty dla zdrowia

    • Wszystkie grzyby jadalne są dość dobrym źródłem witamin z grupy B. * • Ricotta, podobnie jak inne sery, jest dobrym źródłem białka i wapnia. Z powodu dużej zawartości wody jest mniej tłusta od wielu innych odmian miękkiego sera.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło miedzi i selenu. Dobre źródło wapnia, żelaza, niacyny, witaminy A, witaminy B₁ oraz cynku. Dość dobre źródło kwasu foliowego, potasu, witaminy B₂, witaminy B₆ i witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis